Почиње суђење Атифу Дудаковићу

Читањем оптужнице и изношењем уводних речи Тужилаштва БиХ почиње суђење генералу Атифу Дудаковићу и још 16 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ за злочине над Србима на подручју Крајине 1995. године.

Тужилаштво БиХ терети оптужене за злочине против човечности који обухватају убиства више од 300 Срба, прогон и злостављања цивила и ратних заробљеника, као и уништавање 38 православних храмова, цркава и верских објеката, преноси ТВ Републике Српске.

Оптужени су Атиф Дудаковић, Екрем Дедић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљедић звани Шиљо, Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Але Хоџић звани Пумпарица, Един Домазет, Ејуб Кожењић звани Ејко и Шеширџија, Ибрахим Надаревић и Саид Мујић.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Дудаковића и још 16 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ који се терете за злочине против човечности на подручју општина Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа, Сански Мост и ратни злочин против цивилног становништва на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Оптужница их терети за убиство више од 300 Срба, међу којима највише цивила углавном старије животне доби, као и војника који су се предали или били заробљени и на тај начин онеспособљени за борбу.

Тела једног броја жртава пронађена су након рата и ексхумирана из више појединачних и масовних гробница, а за некима од убијених се још трага.

Део оптужнице за Атифа Дудаковића односи се на ратне злочине почињене над жртавама бошњачке националности, припадницима и присталицама Народне одбране Аутономне Покрајине Западна Босна, за време сукоба у Цазинској Крајини, на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Тужилаштво ће наводе оптужбе доказивати позивањем 447 сведока и шест стручних вештака, те прилагањем више од 1.100 доказних материјала.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(понедељак, 15. апр 2019, 14:23) - eks [нерегистровани]

farsa

Biće to još jedna farsa, čiji cilj je amnestija zločinaca i opravdanje zločina nad Srbima.

(понедељак, 15. апр 2019, 13:00) - Воронцов [нерегистровани]

Атиф је резултат издаје руководства Републике Српске

Кад год је Атифов корпус био пред поразом зауставили су продор војске РС. Имали су чак и савезника на бошњачкој страни Фикрета Абдића али ни то нису искористили већ су и њега на крају издали. Изгледа да је трговима са енклавом била најважнији посао. На крају су предали целу западну Босанску Крајину, а Атифове снаге упале на небрањену територију, кога су од Срба ухватили мучили и попгубили, а српаку имовину по селима Крајине претворили у пепео. Нема те казне којом неко може бити кажњен за таква дела. А Атиф је иначе кажњен најгором казном.

(понедељак, 15. апр 2019, 07:52) - Mil@n [нерегистровани]

suđenje

Ima ćemo priiku da vidimo još jednu farsu od suđenja u BiH sudu za ratne zločine.

(понедељак, 15. апр 2019, 07:32) - anonymous [нерегистровани]

Cirkus

Oslobodice ga kao i Orica jer su ratovali za Izetbegovica starijeg