Пејчиновић Бурић: Србија да се суочи са улогом у ратовима

Све док се Србија не суочи са својом улогом у ратовима деведесетих, не могу се очекивати знатнији помаци у међусобним односима Србије и Хрватске, изјавила је шефица хрватске дипломатије Марија Пејчиновић Бурић поводом изјава министара спољних послова и одбране Србије Ивице Дачића и Александра Вулина.

"Жалосно је да се настављају тенденциозне и злонамерне изјаве високих српских званичника о Хрватској", рекла је Пејчиновић Бурићева у Дневнику ХРТ-а и оценила да то није пут према добросуседским односима.

"Ради се о два човека који долазе из најужег окружења Слободана Милошевића (...) и док такви људи седе у српској влади, тешко је очекивати да ће престати овакве злонамерне изјаве према Хрватској, али и другим државама", навела је Пејчиновић Бурићева, преноси Хина.

Рекла је да се нада да ће у Србији сазрети свест да без тога нема мира и напретка у нашем суседству.

"Ми смо суседи, остаћемо суседи и треба да градимо добросуседске односе", закључила је министарка.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(петак, 11. јан 2019, 15:19) - Bura i oluja [нерегистровани]

Svoje dvoriste ocistite

Ne pripisujte svoje osobine komsijama. Sve dok se Hrvatska ne suoci sa svojom ulogom u ratovima proslog vjeka, tolerisanjem i nepominjanjem nastalih posledica o I posebno o II-gom svj.ratu, odredjenje prema ulozi i posledicama NDH i ustasa, njihovim pogromima (klanjima, jamama i logorima), prema danasnjem velicanju tih ucinaka i povampirenju aveti ustastva; odredjenje prema odnosu u poslednjem ratu, posebno secesiji, zlodelima prema JNA kao tada jedinoj oruzanoj ustavnoj sili SFR Jugoslavije, prema jadu i cemeru koji su nanjeli svojim drzavljanima Srbima u vreme ratnih sukoba 1991 - 1995-te (proterivanjem, ubijanjem, spaljivanjem) i onemogucavanju povratka, ukidanja osnovnih ljudskih prava tih ljudi, proganjanja i stavljanja na stub nekog srama i sl. Napadaci i agresori u tom zadnjem ratu su tadasnje paravojne snage Hrvatske na tada zakonsku vojsku JNA. Medjutim oni u Hrvatskoj sebe uporno prikazuju kao nekom velikom ZRTVOM i ponavljaju tu mantru u Hrvatskoj i u svetu, trujuci sebe i okolinu, okrivljujci druge kroz velicanje sopstvenih grehova. 

(петак, 11. јан 2019, 13:42) - Vukoje [нерегистровани]

Mesanje uzroka i posledice...

Nisu u pitanju nikakvi "ratovi devedesetih" nego pokusaj regularnih vojno-policijskih formacija suverene SFRJ da spreci oruzanu secesiju (prvo u Sloveniji, posle u Hrvatskoj i na kraju u BiH) i da lokalnim Srbima spreci reprizu 41/42.

(петак, 11. јан 2019, 11:05) - Воронцов [нерегистровани]

Хрватска треба да се суочи са улогом у сепаратистичком рушењу Југославије

Сепаратизам , противуставан наравно,је изазвао све ратове и све што се догодило последица је сепаратизама. 

(петак, 11. јан 2019, 10:37) - anonymous [нерегистровани]

Srbija da se suoci?

Sa cinjenicom da su iz Hrvatske proterani Srbi, da i oni koji su povratnici na svoja ognjista danas zive bez vode i struje u zemlji koja je clanica EU? Ili mozda sa tim da je ista ta Hrvatska bila na strani agresora u oba svetska rata? Ovo jeste nesto sa cime Srbija treba da se suoci, a to koji ce funkcioner da sedi gde to nije posao Hrvatske i neka se bave suocavanjem sa Jasenovcom i Olujom jer su to necuveni genocidi koje je ta drzava ucinila i nazalost nisu jedini.

(петак, 11. јан 2019, 10:23) - anonymous [нерегистровани]

Ustase se u hrvatskoj jos uvijek razbacuju srpskim glavama.

Ova gospodja nema ni malo srama.

(петак, 11. јан 2019, 08:08) - Mirjana [нерегистровани]

Ogledalo

A da se gospodja pogleda uogledalu,bez farbanja?Isrorija ili “historija” joj nije jaka strana!

(петак, 11. јан 2019, 07:28) - anonymous [нерегистровани]

Gospodja je pobrkala lončiće

Gospodjo.
Izvinite se Srbima za sve genocide koje je Hrvatska počinila nad Srbima ako mislite da uopšte sa Srbima razgovarate

(петак, 11. јан 2019, 07:07) - anonymous [нерегистровани]

Hrvatski zločini

Hrvatska da se suoči sa separatizmom ,etničkim čišćenjem srba i monstruloznim zločinima u jasenovcu i ostalim logorima smrti .A ne da veliča zločine i ustaštvo.Odsečene glave po hrvasktoj su iz "radnih logora" :(

(петак, 11. јан 2019, 05:59) - Aco [нерегистровани]

Smesno

Napad je najbolja odbrana.Da vas je Srbija napala sada bi Knin bio srpski. Ovako protjerali 300.000 srba, unistili, opljackali njihovu imovinu i Srbija im kriva???/Kako ce Srbija napasti samu sebe?Nikada u istoriji planete niste imali drzavu do 1995 godine i Srbija vas napala a vi ubijali, otpustali sa poslova , palili kuce, otimali stanove itd, itd.

(петак, 11. јан 2019, 03:46) - anonymous [нерегистровани]

Mantra

Te njihove bajke mogu samo da pricaju preko njihovih medija. U normalnom svetu to vise ne prolazi. Znaju oni da je to bio gradjanski rat ali zbog njihove proslosti u prvom i drugom svetskom ratu,oni NECE da znaju pravu istinu i zato se te bajkovite price ucestalo ponavljaju.