Хапшења због ратних злочина у Вуковару

Хрватски министар унутрашњих послова Давор Божиновић потврдио је у Бриселу да је неколико особа ухапшено због ратних злочина на подручју Вуковара. Међутим, каже да није упознат са детаљима, преноси "Хина".

Агенција наводи да су претходно хрватски медији пренели да је, због сумње да су током 1991. године починили ратни злочин у Вуковару, полиција покренула криминалистичку истрагу против пет особа српске националности са подручја Вуковара који су рано јутрос из својих домова одведени на информативне разговоре.

"Као министар не знам нити могу да знам детаље, али оно што могу да потврдим јест да је неколико особа данас ухапшено због ратних злочина и у овом тренутку се спроводи криминилистичка истрага и претраге и у овом тренутку не могу више ништа о томе да кажем", рекао је Божиновић, који у Бриселу учествује на састанку министара унутрашњих послова ЕУ.

Портпаролка хрватског МУП-а Марина Мандић потврдила је Хини да је у току криминалистичка истрага коју спроводе полицијски службеници радне групе Директората полиције, а везана је за ратни злочин почињен 1991. године на подручју Вуковара.

Огласио се и хрватски премијер Андреј Пленковић који је рекао да хапшење није уследило због притиска вуковарског градоначелника Ивана Пенаве.  Хина преноси да је Пленковић изнео тврдњу да хрватска полиција и Државно тужилаштво раде свој посао законито и независно од било којих институција.

СДСС и ЗВО забринути

С друге стране, Самостална демократска српска странка (СДСС) и Заједничко веће општина (ЗВО) изразили су забринутост акцијом полиције. Оценили су да оне код Срба на подручју Вуковара и шире "изазивају страх и сумњу у непристраност у неопходној истрази непроцесуираних ратних злочина".

"Не желећи да улазимо у рад полиције, а још мање да ометамо истражне радње о питањима ратних злочина, наша се забринутост темељи на чињеници да последњи поступци полиције долазе након кампање коју су поједини политичари на националном и локалном нивоу покренули у циљу извршења притиска на полицију и на истражне органе", поручују у заједничком саопштењу за јавност СДСС и ЗВО, преноси Хина.

СДСС и ЗВО наводе да је "према расположивим информацијама, полиција ухапсила двојицу, а на информативни разговор привела тројицу припадника српске националне мањине, иако су се приведени појединци до сада уредно одазивали информативним разговорима и ничим нису показивали спремност на опструкцију или избегавање сарадње са полицијом".

"Њихово привођење, бојимо се, може да има за циљ задовољавање актера кампање који су у друштву створили такву атмосферу и који су ширили нетрпељивост према припадницима српске заједнице", наводе из СДСС и ЗВО.

У саопштењу се такође "упозорава да злочини почињени према Србима на подручју града Вуковара и другим местима остају непроцесуирани, а кампања процесуирања према припадницима српске заједнице се наставља".

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 06. дец 2018, 18:58) - anonymous [нерегистровани]

Istrebljenje Srba u Hrvatskoj...

...se nastavlja i toga trebamo svi biti svesni!
Pravda za Srbe i ostale u Hrvatskoj nije ista,a pogotovo kad se radi o optuzbama za ratni zlocin.
Kazne za Srbe su daleko rigoroznije,nego za ostale iako se radi o istim delima!
Cesto dela za koja su osudjeni Srbi i ne spadaju u ratne zlocine po nijednom kriterijumu.

(четвртак, 06. дец 2018, 18:28) - anonymous [нерегистровани]

Vukovar

Cilj svega ovoga je zastrašivanje nas preostalih Vukovarskih Srba kako bi se iselili.

(четвртак, 06. дец 2018, 16:22) - Emigrant [нерегистровани]

Za sve su im Srbi krivi

Sta li ce opet napakovati Srbima samo Bog zna. U svakom slucaju nista lepo.