Реакције у Скопљу и Атини због новог имена

Након што је саопштено да су грчки и македонски премијери постигли договор да ново име за Македонију буде Република Северна Македонија, уследиле су реакције политичара из обе земље. Ово је капитулација Заева, каже лидер ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски. Постигнут "лош договор", оцењује грчка Нова демократија.

Лидер опозиционе ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски затражио је од македонског премијера Зорана Заева да му достави договор са Грчком о решавању спора око имена.

На прес-конференцији у седишту те партије, Мицкоски је рекао да "такав договор представља прихватање свих грчких ставова", јавила је МИА.

Додао је да, ако је Заев прихватио промену Устава и унутрашњу и спољну употребу новог имена, онда је то "капитулација Заева".

Према речима Мицкоског, Заев је показао "нестабилност, недостојанственост и континуирану променљивост" сопствених личних ставова, наводи МИА.

Мицкоски је указао на то да је Заев на почетку био против промене Устава, али да је после прихватио географску одредницу и ревизију Устава.

Лидер ВМРО-ДПМНЕ сматра да је Заев "прошверцовао" решење, приказујући нови назив Република Северна Македонија као епохално решење.

Мицотакис: Са Скопљем постигнут "лош договор"

И лидер грчке странке Нова демократија Кирјакос Мицотакис оценио је да је договор који је постигао грчки премијер Алексис Ципрас са Скопљем "лош" и противан ономе што већина Грка жели.

"Желим да будем апсолутно јасан. Ципрас нема политичку легитимност да обавеже ову земљу потписивањем договора који нема подршку његове сопствене владе", рекао је Мицотакис.

Истакао је да је постигнут "лош" договор који је противан ономе што већина Грка жели, преноси АНА.

Према његовим речима, "неки људи то не разумеју, или што је још горе, не желе да разумеју".

Мицотакис ће се у среду састати са грчким председником Прокопиосом Павлопулосом и са њим разговарати о тој теми.

Засад изгледа да овај договор одражава интересе и Грчке и Македоније, а остаје да се види да ли ће издражати тест имплементације, каже за РТС политички аналитичар из Скопља Петар Арсовски.

број коментара 6 пошаљи коментар
(среда, 13. јун 2018, 13:44)
anonymous [нерегистровани]

@ Све заједно упаковано

Вартоломеј нема ингеренције нити може да доноси одлуке које се тичу аутокефалних цркава, једино ко може да донесе одлуку је СПЦ, устројство православних цркава није као устројство католичке цркве, ми немамо Папу, Васељенски Патријарх нема ту власт.

(среда, 13. јун 2018, 13:23)
anonymous [нерегистровани]

Koji cirkus!

Bože, toliko buke oko imena, kao da je to najbitnije?
A nama oteše 15% teritorije i niko se nije zapitao je li to fer !

(среда, 13. јун 2018, 10:18)
anonymous [нерегистровани]

Jos uvijek dogovor

Da vidimo sta ce reci makedonski i grcki parlamenti pa da govorimo o rijesenju.

(среда, 13. јун 2018, 09:07)
Danijel [нерегистровани]

naprotiv..

to znaci da ce grci da protestvuju i mogu poceti ponovo sa trazenjem imena...

(среда, 13. јун 2018, 08:42)
anonymous [нерегистровани]

све заједно упаковано

ускоро решење и за Македонску Цркву најавио Вартоломеј

(среда, 13. јун 2018, 08:21)
Krf [нерегистровани]

(Ne)zadovoljni

Cim ni jedna ni druga strana nije zadovoljna znaci da je dogovor dobar i da ce uskoro shvatiti da su i jedni i drugi prosli odlicno!