Македонија, "Илинден" и "Илиндита"

Предлог за решење 27 година дугог спора Скопља и Атине око имена Македоније добио је и албанску верзију – Република Илинденска Македонија на албанском језику би гласила "Илиндита". Заменик премијера Македоније Бујар Османи сматра да ова верзила "фонетички и граматички звучи албански". Лингвисти сматрају да је албанска верзија "језички бесмислена".

Заменик премијера Македоније задужен за европске интеграције, Бујар Османи, рекао је да албанска верзија предога за решење имена те државе "фонетички и граматички звучи албански".

"Цео овај процес је производ компромиса у којем свако треба да се нађе и попусти. Сматрам да ово решење то јест албанска верзија имена објашњава концепт заједничке борбе Албанаца и Македонаца за заједничку државу пре 115 година, рефлектоване преко Илинденског устанка. Фонетички и граматички звучи албански, што задовољава основне захтеве и принципе целог процеса", рекао је Османи скопској телевизији Телма.

Македонски премијер Зоран Заев је, после састанка са лидерима политичких странака у Скопљу, рекао да се залаже за решење "Република Илинденска Македонија", а тај предлог је превео и на албански језик "Republika Ilinditase e Maqedonisë".

Османи је, одговарајући на примедбе албанских лингвиста у Македонији да је овакав превод језички бесмислен, рекао да су такви коментари "део менталитета", те да је јасно да име државе треба да буде на македонском језику, уз албански превод.

"Илиндита" на албанском значи Илинденски устанак, рекао је Османи, наводећи да је само део имена преведен на албански.

Албански лингвисти сматрају да је термин "Илиндита" бесмислен и у супротности са граматиком албанског језика.

Судбина предлога "Република Илинденска Македонија", коју је Заев гласно подржао током самита у Софији, није позната, пре свега због отпора грчке опозиције, која није задовољна овим термином.

Скопље и Атина се надају да би проблем који већ више од четврт века потреса односе две државе могао бити решен до лета, чиме би била уклоњена највећа препрека за улазак Македоније у НАТО.

Атмосфера је, међутим, узаврела на обе стране, па су у Македонији али и у Грчкој одржани протести против могућег споразума, а почетком седмице Коцијас је добио коверту у којој се налазио метак.

Уједињене нације већ 27 година покушавају да пронађу компромисно решење око назива Македоније. Атина не признаје назив "Република Македонија" и тврди да је то име северне грчке провинције и то од античких времена. Грчка је због тога блокирала пријем Македоније у НАТО.

Због спора са Грчком, Македонија је после проглашења независности, 1991. године, примљена у УН под привременим називом Бивша Југословенска Република Македонија.

број коментара 15 пошаљи коментар
(среда, 23. мај 2018, 03:29)
anonymous Pero iz Svedske [нерегистровани]

Cekam Referendum

Niti Makedonija niti mi stojimo dobro,,ali mozemo biti malo jaci ,,ako bi se ujedinili . Ali pre svega Referendum
…..Pero

(уторак, 22. мај 2018, 23:56)
anonymous [нерегистровани]

Тако је то...

...кад са албанцима тикве садиш!

(уторак, 22. мај 2018, 19:54)
anonymous Lala [нерегистровани]

" Stara Srbija "

Neće me čuditi ako neko napiše da je Aleksandar Makedonski ustvari "Aleksandar Srpski " .

(уторак, 22. мај 2018, 19:37)
anonymous [нерегистровани]

odgovor ,Srbija svojata Makedoniju

A gde to i kako Srbija svojata tu Makedoniju??Vama je izgleda bitno da ste nešto napisali.
Srbija je jedina koja nepravi nikakve probleme Makedoniji dok obrnuto nije tako. A možete negirati činjenicu da je današnja Makedonija zaista stara Srbija??

(уторак, 22. мај 2018, 18:46)
1.ККВРС [нерегистровани]

Србија

Шта раде од наше земље напаћене Старе Србије...

(уторак, 22. мај 2018, 18:44)
Neko [нерегистровани]

Resenje

Zaista, prestanite da svojatate. Ne radite drugima ono sto ne bi voleli da drugi rade vama. Jednostavno.

(уторак, 22. мај 2018, 18:22)
anonymous [нерегистровани]

Pa ako ponove Ilindenski ustanak

Protiv Nato osvajaca i njeovih slugu..
....mozda i opstane Ilindetska Makedonija
...sve ostalo je tragikomicno za bratskiakedonski narod iz bivse nam SFRJ....

(уторак, 22. мај 2018, 17:58)
Gej Srbin [нерегистровани]

Strpljen-spasen

U ovom sporu oko imena meni je najfascinantnije kako je Grcka istrajna.E sad, njima se moze jer su u EU i NATO. Ali, bez obzira na to, slusam sta ovi nasi pricaju i kako se spremni na kompromis oko Kosova, podelu, sta li! Podela bi znacila da Albanci uzimaju 96% teritorije KiM, a da ce Srbiji pripasti ostatak. Zasto zurimo i zasto da delimo nesto sto je nase? Ako im se deli, neka im Nemacka i Francuska daju teritorije koliko im treba, a ne Srbija. Rado bi se oni preselili tamo. Neko pozuruje da se oba pva problema rese. Ne znam zasto. One palestinske i kiparske, juznoosetijske, abhazijske i donjecke probleme niko ne pokusava da resi. Nas pritiskaju jer znaju da cemo popusti na ustrb sopstvenih interesa. Kad Grcka ceka da se problem resi onako kako njima odgovara, zasto mi ne cekamo? Preziveli smo 600 godina Osmanlija, mozemo i nekoliko godina pod Albancima.

(уторак, 22. мај 2018, 17:58)
anonymous [нерегистровани]

To se zove "progres"

E moji Makedonci dokle doguraste...

(уторак, 22. мај 2018, 17:55)
anonymous [нерегистровани]

Srbija

Kolko je to neozbiljno
Da ni ime od drzave sporno bude