Захаријева: Очекујем две нове чланице ЕУ до 2025. године

Министарка спољних послова Бугарске Екатарина Захаријева изразила је наду да ће две земље Западног Балкна постати чланице ЕУ до 2025. године.

Захаријева, која је и заменица бугарског премијера, је у Софији учествовала на конференцији Европског економског и социјалног комитета где је затражено да интеграције Западног Балкана остану главни приоритет ЕУ.

Захаријева је са конференције Европског економског и социјалног савета који окупља европска и регионална цивилна друштва изразила наду да ће "видети две земље са Западног Балкана како постају чланице ЕУ до 2025. године".

Она је том приликом посебно нагласила улогу цивилног друштва у социјално економском развоју и повезивању на Западном Балкану.

Представнци европских и регионалних цивилних друштава су са конференције одржаној у Софији поручили да је проширење ЕУ, а посебно ширење демократских вредности и правних стандарда Уније у региону Западног Балкана, у интересу како земља региона тако и ЕУ.

"Будућност региона је европска будућност. Уверен сам да не постоји друга алтернатива како за ЕУ, тако и за земље Западног Балкана осим да се чине стабилни, трансформативни и одрживи кораци ка пуном чланству", поручио је председник Европског економског и социјалног комитета Лука Јајер.

У завршеној декларацији конференције Европски економски и социјални комитет наводи да је у интересу свих да се регион Западног Балкна што пре прикључи заједничкој Унији.

Додаје се и да промовисање вредности ЕУ у региону гарантује сигурност и стабилност, унапређује друштвени и економски развој као и демократију и владавину права у овим земљама "што представља и стабилност и сигурност за ЕУ".

Учесници конференције оценили су да, иако економије земаља Западног Балкна и даље расту, земље региона остају међу најсиромашнијима Европи. Процењено је да би пуно приближавање животним стандардима ЕУ могло трајати и до 40 година.

Они су препоручили да се процени друштвена, економска и територијална кохезија приликом процене испуњености критеријума за чланство у ЕУ.

У дискусијама је наглашенаи важна улога образовања и слободних и независних медија за превазилажење наслеђа прошлости и за јачање демократских вредности.

Представници организација цивилног друштва на конференцији у Софији посветили су посебну пажњу правима угрожених група у региону и позвали националне владе да учине више за суочавање са изазовима када су у питању права жена и мањина на Западном Балкану.

број коментара 14 пошаљи коментар
(четвртак, 17. мај 2018, 23:23)
anonymous [нерегистровани]

Ooo, pa super,

jos 5 godina vise, bas lepo i srdacno hvala.

(четвртак, 17. мај 2018, 17:42)
anonymous [нерегистровани]

Овце и овчице

@Бугарска нема ништа има народ Бугарске

Па ваљда би Бугарска напредовала и да није члан ЕУ? Није ваљда ЕУ часна сестра, па ако нисте њен члан - пропаст? Питање је да ли је економија Бугарске или Румуније доживела економски бум какав би требало ако се већ уђе у ЕУ. Не да није, него је привреда доживела стагнацију. У Бугарској је био чак период јавног самозапаљивања људи који су изгубили све и нису могли да хране породицу. За месец и по дана спалило се 12 јадника. И то што Ви пролазите кроз Бугарску то није довољно. ЕУ и улаже само у путеве, неће у производњу. Друго је ако поживите међу људима по селима где је катастрофа и где отворено кажу "у социјализму смо имали за коња, а сада једва и за магарца". А Мађарска је тек почела да се развија после доласка Орбана на власт и окретање леђа белосветским мешетарима из ММФ, СВ и бриселској бирократији.

(четвртак, 17. мај 2018, 17:22)
anonymous [нерегистровани]

Opcije

CG ?! Mozda .
Makedonija, Albanija ?? Dajte, molim vas - MI smo za njih ZAPAD !!

(четвртак, 17. мај 2018, 17:18)
Воронцов [нерегистровани]

Колико времена је прошло од друштвених промена у Бугарској?

Да ли би и неко друго друштво за то време остварило напредак или би стајало у месту?

(четвртак, 17. мај 2018, 14:41)
anonymous [нерегистровани]

Бугарска нема ништа има народ Бугарске

@Шта има Бугарска од чланства у ЕУ ?Да ли си био у Бугарској пре уласка у ЕУ и рецимо, прошле године?Ја јесам, летујем дуги низ година у Бугарској и видео сам доста промена.Незадовољних увек има.

(четвртак, 17. мај 2018, 12:00)
Воронцов [нерегистровани]

Шта има Бугарска од чланства у ЕУ ?

Економија и даље слаба, миграција становништва изразито изражена и све их је мање. Диван напредак у ЕУ нема шта ?

(среда, 16. мај 2018, 18:56)
anonymous [нерегистровани]

To nije tesko pogoditi

Crna Gora i Albanija iz strateskih razloga i nista vise!

(среда, 16. мај 2018, 17:32)
anonymous [нерегистровани]

Запетљало се то....

Па коме да верујемо - Макрону или Захаријевој? Наставља се обмана грађана Србије. Ни 25. ни 27. ни 30. Никада неће Србија постати пуноправни члан, јер за ово подручје тако нешто није ни предвиђено.

(среда, 16. мај 2018, 15:59)
anonymous [нерегистровани]

tocno

makedonija i albanija

(среда, 16. мај 2018, 15:46)
Miodrag iz Beca [нерегистровани]

Nove članice EU do 2025. godine?

Gospodjo Zakarijeva o cemu vi pricate, ko vas pita? Dok tetka Andja ne kaze svoje molim vas ne zabludjujte narode zapadnog Balkan! Uostalom ko zeli u EU koji ima Bugarsku, Rumuniju, Hrvatsku i slicne kao clanice?