Баук: Председница би морала добро да објасни своју изјаву

Шеф Клуба заступника опозиционог СДП-а Арсен Баук оштро је осудио изјаву хрватске председнице Колинде Грбар Китаровић да су многи Хрвати управо у Аргентини нашли простор слободе у којем су могли да сведоче o свом домољубљу и истичу оправдане захтеве за слободу хрватског народа и домовине.

Баук је, како преносе хрватски медији, рекао да је којим случајем то рекла на пример Ангела Меркел током неке своје посете Аргентини, у Немачкој би сада расправљали да ли да је по повратку сместе у затвор или у неку другу установу.

Колинда Грабар Китаровић, која се налази у вишедневној посети земљама Јужне Америке, изјавила је у Буенос Ајресу да су након Другог светског рата многи Хрвати "управо у Аргентини тражили и нашли простор слободе у којем су могли да сведоче своје домољубље и истичу оправдане захтеве за слободом хрватскога народа и домовине".

"Хрвати су, као и Аргентинци, поносан народ. Не заборављамо своју веру, химну, грб, свој језик, заставу, име и свој род. И управо зато вам захваљујем и у своје лично, али и у име свих наших предака који су у Аргентини нашли простор слободе и пријатељства", рекла је Грабар Китаровић, саопштено је из њеног кабинета.

Баук сматра да би председница Китаровић морала добро да објасни ову своју изјаву.

"На пријему на којем је била председница речено је и следеће: Имајући у виду суверенистичку политику потребно је променити изворне основе Устава РХ јер није истина да су темељи савремене Хрватске државе одлуке ЗВНОХ-а, Устав Народне РХ и Устави Социјалистичке РХ", навео је Баук.

Уместо да се Уставом, како каже, обезбеди неутралност државе према сукобима из прошлости и да се заувек превладају старе поделе, "овом је преамбулом југославенско политичко идеолошко тумачење новије хрватске историје легализовано и постало је службени став Хрватске којим се сви неистомишљеници дискриминишу и на стручном и на политичком плану".

број коментара 2 пошаљи коментар
(четвртак, 15. мар 2018, 01:51)
anonymous [нерегистровани]

U usluzi Nato-u

zato je osvanula na Balkanu, da opet sve rasturi. Samo sto sada nece imati sta pljackati, sume su nam sasekli, a zemlja bez obrade neda nista.

(среда, 14. мар 2018, 15:45)
Rade [нерегистровани]

Hrvatska

Kolionda se slikala u Kanadi sa ustaskom zastavom pa zasto nebi i u Argetini uvelicavala ustastvo.