Опозиција у Сабору и даље критикује посету Вучића

Расправа о првој званичној посети председника Србије Александра Вучића Хрватској отворена је у Сабору, мимо дневног реда и након низа пауза. Посланици, пре свега опозициони, не штеде речи критике на рачун српског председника, али и председнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић.

Издвојио се, по приступу, говор бившег министра спољних послова и председника Одбора за спољну политику парламента, Мира Ковача, из владајуће ХДЗ, који је поручио да су Вучића изабрали грађани Србије и да хрватски званичници морају да разговарају са легално изабраним председником једне земље, ако желе да реше проблеме.

"И председник Туђман је ишао на разговоре, након што је Милошевић покушао да га убије. Ако желимо решити отворена питања, морамо то решити с њим. С ким ћемо то решити? Имамо два канала којима можемо решити наслеђа рата. Један су односи Загреб-Београд, а други Европска унија-Србија", истакао је Ковач, пренела је ХРТ.

Посланик најутицајније опозиционе СДП Бојан Главашевић рекао је да је овом посетом Хрватска понижена, а председници Грабар Китаровић, која је позвала Вучића у посету, замерио је то што је, како је рекао, "новинарима забранила да Вучићу постављају питања о прошлости".

Запитао је где су документи из вуковарске болнице, те додао да "можда Вучић није пријатељ Хрватске", али да Србија данас јесте пријатељска земља, али то пријатељство, каже, хрватска председница и Вучић "инструментализују за своје политичке циљеве".

"Помирење могу започети они који су гладни мира и пријатељства, а не они који су гладни моћи. За Александра Вучића одавно је јасно у коју гупу спада, а ако некоме досад није јасно у коју групу спада Колинда Грабар Китаровић – од јуче би заиста морало бити", закључио је Главашевић.

Посланик опозиционог Моста Миро Буљ, који је пресрео председника Вучића на Банским дворима и запитао када ће отићи у Глину, то је поновио и у парламенту и рекао да је то "питање свих питања – мира, демократизације Србије, односа двеју земаља".

Буљ и даље сматра да је најмање то што би Вучић требало да направи да оде у Глину и извини се људима српске националности које је, наводно, "хушкао на зло и злочине зарад стварања Велике Србије".

Поново је замерио и то што је, како је рекао, хрватска полиција јуче забанила протест оних "који су Хватској дали највише".

"Нека буде срам цели систем који су донели такву одлуку", рекао је Буљ.

број коментара 3 пошаљи коментар
(уторак, 13. феб 2018, 15:30)
anonymous Lala [нерегистровани]

Ta idi ,

Kako je to lepo zarađivati narodne pare na kojekvom lupetanju umesto diskutovati kako poboljšati život onima koji ih za to plaćaju .

(уторак, 13. феб 2018, 14:45)
aca [нерегистровани]

Опозиција у Сабору и даље критикује посету Вучића

Šta bi opozicija drugo radila nego kritikovala.

(уторак, 13. феб 2018, 14:26)
Ivanitza [нерегистровани]

ccccc

Oni mogu da kritikuju ali ne mogu da promene činjenicu da je to predsednik Srbije koji je prihvatio poziv predsednice Kolinde da se vide i pokušaju razgovorom da reše mnoga pitanja koja svi izbegavaju.