Масовне демонстрације због речи "Македонија" у решењу спора Атине и Скопља

Више од 100.000 демонстраната протестовало је у центру Солуна против употребе речи "Македонија" у било каквом решењу спора између Атине и Скопља због имена бивше југословенске републике.

Најмање 500 аутобуса са демонстрантима из целе Грчке било је дошло у Солун, где се одржаo први велики протест откако су се Атина и Скопље овог месеца сагласили да обнове напоре у циљу решавања 25-годишњег спора.

Организатори протеста тврде да је на демонстрацијама било 400.000 људи, док полиција незванично процењује да их је било 100.000.

У протестима, који нису повезани ни са једном политичком партијом, учествoвали су свештеници, чланови македонских синдиката из северне Грчке, конзервативни и социјалистички локални политичари и војни пензионери.

Док су са звучника гласно свирале песме легендарног грчког композитора Микиса Теодоракиса, демонстранти су узвикивали слогане "Грчка–Грчка–Македонија", "Нема дуплог имена, нема више издаје", "Македонија је Грчка", навео је портал greekreporter.com.

"Постоји само једна Македонија и она је грчка", била је порука протестне групе на видео-снимцима објављеним на интернету.

Протест је протекао у мирној атмосфери, са неколико чарки које су се догодиле између демонстраната и анархиста обучених у црно који су покушали да се убаце међу демонстранте. 

Организатори су претходно навели да су очекивали десетине хиљаде људи на протестима, док је у северној Грчкој планирано још скупова.

Овонедељни преговори између главних преговарача Грчке и Македоније, под посредовањем дипломате УН Метјуа Нимица, нису донели конкретне резултате.

Ипак, неки предлози везани за име су изнети на преговарачки сто, наводе локални медији.

У интервјуу за македонску телевизију Сител, Нимиц је открио да је његов предлог решења достављен властима Грчке и Македоније и да је написан на четири странице.

Прошлонедељна анкета показала је да већина Грка не жели да се реч "Македонија" употреби ни у једном решењу, наводи Ројтерс.

Ципрас: Била би лудост не искористити решење за име

Грчки премијер Алексис Ципрас рекао је за данашње издање грчког листа Етнос да уважава забринутост и осетљивост својих сународника на северу Грчке, указавши да је и сам пореклом из грчког региона Македоније, преноси АНА.

"Међутим, позивам да се мирно размотри шта иде на руку националном интересу, а шта тај интерес поткопава. Поткопава га одсуство решења", рекао је грчки премијер.

Подсетио је да у протеклих 25 година многе земље признају грчког суседа као Републику Македонију, док се Грчка "на све стране бори за име Бивша Југословенска Република Македонија", комбиновани назив у којем реч 'Македонија' није праћена никаквом ознаком која искључује власништво над географским положајем и историјом".

"Ако постоји могућност за решење које ће преиначити ове негативне чињенице, онда би била национална лудост не искористити је", истакао је Ципрас.

Према његовим речима, у пракси није ирационално да појам "Македонија" постоји у комбинованом називу било са географским или временским квалификативом, за генералну употребу, како би било апсолутно јасно да нико не полаже права на територију нити историју другог народа".

Ципрас је рекао и да је лидер Независних Грка (АНЕЛ) Панос Каменос, који је део Сиризине владе, "свестан овог проблема".

"Каменос је поштен човек и патриотски оријентисан политичар. Он има одређене сумње, које је изразио у владином савету, али је рекао да има поверења у напоре министра спољних послова Никоса Коцијаса и његову жељу за широким консензусом политичких снага о том питању, уколико се постигне задовољавајући споразум", рекао је Ципрас.

У интервјуу за Етнос, чији је један део јуче објављен, Ципрас је рекао и да македонска нација никада није постојала у класичном античком периоду, као што је то био случај са нацијама Атињана и Спартанаца.

"Некадашња Македонија је била велика сила древног грчког света која се, поготово у периоду владавине Александра Великог, раширила далеко изван данашњег географског региона – Македоније", рекао је грчки премијер, пренела је МИА.

Навео је да су тај регион од седмог века насељавали, поред Грка, Бугари, Срби, као и Јевреји и османлијски Турци.

"Данас ова широка географска регија припада трима државама. Стога је противно историји и апсурдно да неки траже ексклузивитет за Македонију, такође што се тиче етничке идентификације", рекао је Ципрас.

Грчка блокира покушаје Македоније да се придружи НАТО-у и ЕУ, тврдећи да назив Македонија подразумева полагање територијалних права на истоимени северни грчки регион, који обухвата и град Солун.

Док се спор не реши, Атина је пристала да се Македонија на међународном плану назива "Бивша Југословенска Република Македонија" (БЈРМ), а под тим именом је и примљена у УН 1993. године.

број коментара 24 пошаљи коментар
(понедељак, 22. јан 2018, 07:22)
Neko [нерегистровани]

Braca

Makedonci, braco nasa, svim srcem sam uz vas. Kad si mali, veliki te gledaju odozgo, ali i iznad velikih postoje veci...

(понедељак, 22. јан 2018, 01:02)
anonymous [нерегистровани]

@Stef Nije sve u parama

Kakve veze Makedonija ima s Grckom?
neka Grci ostave Makedonce i Makedoniju na miru i zasuku rukave i pocnu radit.

(недеља, 21. јан 2018, 23:07)
Miroslav [нерегистровани]

Braco

Grci, svim srcem sam uz Vas. Zivela Grcka, Zivela Srbija

(недеља, 21. јан 2018, 22:45)
Igo [нерегистровани]

@MrkDjok

Pusti ovo pusti ono i...: A onda dodje 1991.

(недеља, 21. јан 2018, 21:14)
Српски историчар [нерегистровани]

@"Грци и Британци пате од истих комплекса;

Грци се труде око економије колико могу. А што се тиче имена, Грци за разлику од појединаца код нас знају шта значи заштита националног интереса и држања пословице "Боље спречити него лечити." Шта, сутра неко треба да прогласи претензије према северној Грчкој и да створи проблем? Свака част Грчкој, то је паметна политика, али бих стварно волео и Македонци из БРЈМ да се договоре са њима, јер је цео овај проблем апсолутно бесмислен. Много би моћнији били сви када би добро сарађивали, а не да се сукобљавамо вечито. Што се тиче народа, оба народа су ми братска, али што се тиче држава и њиховим политика, због Космета и УНЕСКА, Грчка нам је далеко већи пријатељ и то треба узвратити, а не признавати Македонију под именом које им смета.

(недеља, 21. јан 2018, 20:21)
,,'' [нерегистровани]

Подршка Грцима

Свака Част Грцима, то је свест о припадности свом народу. Дело, не само прича.

(недеља, 21. јан 2018, 20:20)
Немачки историчар: [нерегистровани]

"Грци и Британци пате од истих комплекса;

некад су били велике поморске силе,а данас су нико и ништа!"- Грци би морали да се брину за будућност,а не да вечито чекају ЕУ (читај: немачке кредите!) кредите,а и име им смета,кад немају друга посла!

(недеља, 21. јан 2018, 19:55)
anonymous [нерегистровани]

@Ime

Nije samo Makedoniju stvorio Tito ( i ne samo on vec i kralj) vec i druge bivse Jugo republik. Jedino je Srbija bila drzava pre stvaranja 'sarene laze' zvane Jugoslavija. Drugi su drzave dobili na racun Jugoslavije iako nikad u svojoj istoriji nisu imali ni 'D' od drzave, niti su se trudili da ih stvore. Ali kad je trebalo progoniti i ubijati Srbe onda su bili u prvim redovima. Takodje treba pomenuti da se granice bivsih Jugo republika (SLO,HR,BIH,MK) i dan danas nalaze tamo gde je srpski vojnik u prvom svetskom ratu zaustavio Italijane, Austrijance, Madjare i Bugare...

(недеља, 21. јан 2018, 18:45)
Braco [нерегистровани]

Ime

U vrijeme Kraljevine SHS odnosno Jugoslavije, Makedonija nije postojala. To je bila Južna Srbija. Tito je stvorio Socijalisttičku Reppubliku Makedoniju.

(недеља, 21. јан 2018, 18:45)
anonymous [нерегистровани]

bravo !!!!!!

Tako je braco Grci !!!!