Румунско-мађарске варнице због заставе Секеља

Мађарска је позвала амбасадора Румуније у Будимпешти како би изразила незадовољство изјавама румунског премијера Михаја Тудосеа у којима је он наизглед физички претио Мађарима у Румунији који траже аутономију, преноси "Ројтерс". Секељи чини велики део популације Мађара који живе у Трансилванији. Румунски премијер мора да смири ситуацију, поручио министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

Наводи се да је Тудосе реаговао на резолуцију коју су потписале политичке групације етничких Мађара и у којој се позива на аутономију у делу Румуније где они чине значајан део популације.

"Поручио сам им да, уколико се застава Секеља завијори изнад тамошњих институција, они ће се завијорити уз ту заставу. Аутономија за Секеље не долази у обзир. Једно је док они певају у свом дворишту, али су ствари из правног угла веома јасне", казао је Тудосе приватној румунској телевизији Реалитатеа.

Ројтерс наводи да Секељи чине велики део популације Мађара који живе у Трансилванији.

Тудосе је изјаву додатно појачао поруком коју је синоћ објавио на Фејсбуку, не помињући притом телевизијски интервју.

"Као Румун и премијер, одбијам било какав дијалог који се тиче аутономије дела Румуније. То би било супротно уставу ове земље, који од првог реда (реченице) гарантује јединство и недељивост румунске државе", навео је Тудосе на тој друштвеној мрежи.

Ројтерс наводи да је званична Будимпешта подржавала тежње за аутономијом румунских Мађара и да су мађарски политичари бесно реаговали на речи председника румунске владе.

МТИ преноси да је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто данас казао да су Тудосеови "коментари, у којима он практично прети представницима... једне националне заједнице погубљењем, у потпуности неприхватљиви" и да румунски премијер мора да "смири ситуацију".

Ројтерс подсећа да је мађарски премијер Виктор Орбан, који ће на парламентарним изборима 8. априла покушати да освоји нови мандат, доделио држављанство Мађарске етничким Мађарима у суседним државама убрзо након што је преузео власт 2010. године.

АП наводи да се права око 1,2 милиона Мађара у Румунији, укључујући око 700.000 Секеља у источној Трансилванији, већ деценијама налазе у центру политичких сукоба две земље.

број коментара 3 пошаљи коментар
(петак, 12. јан 2018, 21:49)
Горан [нерегистровани]

Нетрпљивост

Нема то никакве везе са Чаушескуом! Ти крајеви су некада били делови Мађарске (пре Тријанона). Иако је у тим деловима земље румунско становништво постојало и раније и једно време је било и у већини и у саставу Уједињење Румуније под Михајлом Храбрим (Влашка, Молдавија, Трансилванија), ипак је после прешло у руке Мађара захваљујући убиству Михајла од стране аустријског генерала Ђорђа Басте (иначе пореклом албански хришћанин) и остало је тако до краја 1. светског рата. Румуни су у Мађарској још више били дискриминисани него Срби и након настака модерне Румуније, и присаједињења тих делова матици, почело је ”враћање дуга”, нажалост за оне нормалне са обе стране. Иначе, Срби имају културну аутономију и у Мађарској и у Румунији и гарантовано место у Парламентима обе државе.

(петак, 12. јан 2018, 21:05)
Лучо Русофил [нерегистровани]

Имају ли Румуни и Срби аутономију у Мађарској

Собзиром шта су Срби доживели у Ендехазији у другом светском морали су имати бар аутономију али самозвани маршал није дао.

(петак, 12. јан 2018, 19:42)
anonymous [нерегистровани]

?

Tamo je velika netrpeljivost, koja se vuce jos iz vremena Causesku-a.