Силајџић: Дејтон не познаје гаранте

Члан Председништва БиХ Харис Силајџић, сматра да Дејтонски споразум не познаје било какве "гаранте" и осуђује изјаву потпредседника Владе Србије Ивице Дачића да је "Србија гарант Дејтонског споразума".

Члан Председништва БиХ Харис Силајџић осудио је изјаву потпредседника Владе Србије Ивице Дачића који је рекао да је "Србија гарант Дејтонског споразума."

Силајџић је саопштио да "Дејтонски споразум не предвиђа било какве 'гаранте'" и додао да је Србија била само потписник тог споразума "и то због своје улоге у агресији на БиХ".

"Србија се тим потписом обавезала на прекид активности уперених против БиХ, али није добила право мешања у унутрашње ствари БиХ, какво право себи жели прискрбити инсистирањем на непостојећој улози 'гаранта' тог споразума", саопштио је Силајџић.

Силајџић је додао да БиХ остаје опредељена за добре односе са Србијом, али да такви односи могу доћи само уколико Србија према БиХ почне деловати "на начин на који је то урадила Хрватска још пре 10 година и Црна Гора од првог дана своје независности".

"Ти односи нису могући уколико Србија настави да покушава да у нашој земљи игра улогу велике силе или спољног арбитра", навео је Силајџић.

Истакао да ће БиХ своја унутрашња питања решавати кроз своје институције и уз помоћ земаља НАТО-а и Европске уније чијем чланству стреми и "чији су напори довели до обуставе рата у БиХ а не до његовог покретања".

Дачић је на конгресу Социјалистичке партије Републике Српске у Бањалуци рекао да је да свако решење унутар БиХ мора бити засновано на договору три конститутивна народа и два ентитета, додајући да је легитимни интерс Србије, као гаранта Дејтонског споразума, да даје подршку "интенцијама које се чују у РС".

број коментара 5 Пошаљи коментар
(понедељак, 16. нов 2009, 16:43) - anonymous [нерегистровани]

Ratni lider

Izjave gospodina Silajdžića, nikako se ne mogu pripisati njegovim godinama.Navodim samo jednu njegovu izjavu: "U Bosni nema Srba nego postoje bosanci pravoslavne vere".
Njegov politički cilj je na svaki način napraviti unitarnu državu.
Svi potpisnici Dejtonskog sporazuma su garanti da tako nije,ne bi bili potpisnici.
Gospodin je stari ratni kadar tako da su njegove izjave u tom duhu.
Gospodine Silajdžiću u Bosni postoji RS,postoje Srbi i to je činjenica.
Vaš govor mržnje i negiranje Srba je prošlo vreme, vaše ideje i ciljevi imaju vrlo malo podrške.
Svi lideri građanskog rata u ex YU, su sišli sa političke scene osim vas,poštedite nas, vaše ideje su prošlost.

(понедељак, 16. нов 2009, 12:37) - Bojana [нерегистровани]

A Hrvatska?

Da li bi gdin. Silajdžić bio ljubazan da objasni u kom svojstvu je Hrvatska potpisala Dejtonski sporazum. Kao agresor? Zašto onda i Hrvatsku nisu tužili za genocid? Ili su sve tri države bile potpisnici, da bi se obezbedilo poštovanje sporazuma i zaštitili interesi sva tri naroda? Zar se to ne zove garancija?

(понедељак, 16. нов 2009, 11:41) - anonymous [нерегистровани]

za srbiju vazna RS

za srbiju je vazna RS i njeni gradjani. Federaciji nedostaje odlucnost da resava probleme njenih gradjana. Kao prvi korak treba napraviti popis gradjana, kako bi bio utvrdjen istiniti broj gradjana, drzavljana BiH. Obracun sa posleratnim kriminalcima, i resavanje statusa Islamskih ratnika koji su dosli za vreme rata, kojih verovatno ima na hiljade. RS napreduje kako politicki tako i privredno.

(понедељак, 16. нов 2009, 11:10) - anonymous [нерегистровани]

dejton

Bas je ostario ovaj gospodin!

(понедељак, 16. нов 2009, 10:47) - anonymous [нерегистровани]

super

Pa super. Kad vec Srbija nije garant Dejtonskog sporazuma onda i nema nikakve obaveze podrzavati BiH, nego se okrenuti saradnji sa Republikom Srpskom.