Помен и звона за патријарха Павла

Вест о смрти патријарха Павла са жаљењем је примљена у региону, посебно међу верницима и свештвенством Српске православне цркве. Звона за покој патријархове душе звоне у српским храмовима у целом региону.

У свим православним храмовима у Босни и Херцеговини вечерас су се огласила звона и служене су литургије. Велики број верника долазио је у храмове како би запалили свеће за покој српског патријарха.

Телеграме саучешћа упутили су представници власти Републике Српске и Босне и Херцеговине, председник Рајко Кузмановић, потпредседник Адил Османовић, члан председништва БиХ Небојша  Радмановић, председавајући Савета министара Никола Шпирић и бројне политичке партије.

У име Владе Републике Српске и своје лично име премијер Милорад Додик навео је да је смрћу патријарха Павла отишао један значајан човек који је обележио ово време промовишући православне вредности на најбољи начин.

Сутра од 8 до 17 часова на сваких сат времена оглашаваће се звона свих српских православних цркава. Велики број верника из Републике Српске кренуће ка Београду како би одали почаст патријарху и присуствовали сахрани.

Митрополија црногорско-приморска је саопштила да ће сутра бити одржане литургије, и да звона за упокојење патријархове душе одјекују Цетињем и целом Црном Гором.

Из Подгорице телеграм саучешћа Српској православној цркви упутио је председник Црне Горе Филип Вујановић, речима да ће посвећеност патријарха Павла цркви и верницима кроз благу реч и поруку остати памћена и поштована.

Телеграме саучешћа упутили су и лидери црногорске опозиције, са јединственом оценом да је патријархова смрт велики губитак за читав српски народ, коме је патријарх у свим тешким временима био ослонац.

Амбасадор Србије у Црној Гори Зоран Лутовац каже да је вест о смрти патријарха Павла погодила све православне вернике у читавој Црној Гори.

"Овде се многи надају да његова смрт може бити и тренутак који ће поново бити моменат за саборнаст, тренутак који ће нас окренути врлини, преиспитивању, јер патријарх Павле је својим животом показивао како треба наћи прави смисао и сврху живота", рекао је Лутовац.

Хрватски председник Стјепан Месић наводи да је смрт патријарха Павла велики губитак за СПЦ јер је он, како каже, пре свега био човек који је искрено веровао у снагу божјег добра у људима. Удружење Срба из Хрватске поручује да су патријархове благородне речи биле мелем за ране и нада у спасење када је било најтеже.

У име српских верника из Македоније огласио се архиепископ охридски Јован. "То је патријарх који ће нама у Македонији остати у дубоком сећању зато што је излечио дугодеценијски раскол са македонском православном црквом", рекао је Јован.

Верници у Словенији памте да је православна црква у Љубљани последња коју је патријарх осветио.

"Толико се поносимо њиме да смо имали тако светог патријарха који је снагу цркве видео у светости и духовности, а никако у некој препредености и у некој довитљивости", рекао је архијерејски намесник љубљански, протојереј Перан Бошковић. 

Срби из Мађарске и Румуније и представници СПЦ-а жале за патријархом Павлом.

"Веома је мудро водио брод српске цркве и српски народ у то време када је лудост углавном тријумфовала. Његове речи су звучале као речи самога спаситеља да увек будемо људи", рекао је владика будимски Лукијан. 

број коментара 4 Пошаљи коментар
(понедељак, 16. нов 2009, 12:39) - Bojana [нерегистровани]

Slava i hvala!!

Eh, da nam je da se rodi još jedan takav!

(понедељак, 16. нов 2009, 03:00) - Dragan Petković [нерегистровани]

Za svetcem žale svi

Svako dobronameran zna da i vi u makedoniji žalite za svetcem našim Gospodinom Pavlom. Bio je patrijarh svih pravoslavnih na balkanu ma šta se sa njima dogadjalo molio je tvorca da svima mir daruje.Znamo da makedonija tuguje jer makedonci su narod koji ne zaboravlja dobra dela premudrog gospodina Pavla.O svakom hramu u toj divnoj zemlji Kirila i Metodija vodio je on računa kao što domaćin o domu svome brime. Neka mu je večna slava i hvala.

(недеља, 15. нов 2009, 23:03) - anonymous [нерегистровани]

ne sumnjamo

Ne sumnjamo draga braco. I hvala svima onima koji u ovom trenutku zale za nasim patrijarhom. Veliki covek nas napusta - blago Nebesima.

(недеља, 15. нов 2009, 21:57) - anonymous [нерегистровани]

Nije tacno.

Nije tacno. I Makedonci zale za Pavla.