Атина чека решење кипарске кризе

Уочи годишњице једнострано проглашене Турске Републике Северни Кипар, грчко Министарство спољних послова упозорило је да "апсурдно стање Кипра мора да буде окончано".

Грчко Министарство спољних послова упозорило је да је проблем Кипра "још увек питање инвазије и окупације једне независне државе која је чланица Уједињених нација и Европске Уније".

"Такво апсурдно стање мора да буде окончано", наведено је у саопштењу министарства уочио годишњице једнострано проглашене, како се у Атини истиче, псеудодржаве Турске Републике Северни Кипар.

"Догађај од 15. новембра 1983. године остаје црна странице за оне који поштују међународне законе. Грчка подржава напоре кипарског председника Деметриса Христофијаса да спроведе споразумно решење", пише у саопштењу које је пренела грчка новинска агенција АНА.

У саопштењу се додаје да решење за Кипар, које ће довести до окончања турске окупације и поновног уједињења острва, треба да омогући тамошњим Грцима и Турцима заједнички живот у безбедности, слободи и напредном окружењу, како је то гарантовано статусом Кипра као чланице ЕУ.

Некадашњи лидер кипарских Турака Рауф Денкташ је 15. новембра 1983. године прогласио је Турску Републику Северни Кипар.

Kипар је подељен на грчки и турски део 1974. године после турске инвазије на северни део острва.

Члан ЕУ и УН је Република Кипар од 2004. године, а турски део острва је признала само Турска.

Решавање кипарског питања један је од услова за улазак Турске у ЕУ. Преговори око тог проблема обновљени су септембра 2008. године.

На турском делу источномедитеранског острва још у четвртак је почело вишедневно славље поводом обележавање 26 година од проглашења независности.

Лидер кипарских Турака Мехмет Али Талат изјавио је, тим поводом, радио и тв станици "Бајрак", да се турска заједница "бори за слободу и мир више од 50 година".

Талат је нагласио да Турска Република Северни Кипар није успостављена као сепаратистичка, како тврде власти кипарских Грка.

број коментара 0 Пошаљи коментар