Пронађено тело словеначког алпинисте

Швајцарски спасиоци на Хималајима пронашли тело словеначког алпинисте Томажа Хумара, који се пре пет дана повредио током успона на врх Лангтанг Лирунга.

Тело словеначког алпинисте Томажа Хумара који се пре пет дана повредио током успона на хималајски врх Лангтанг Лирунга висок 7.234 метара, како је јавио радио Словенија, пронашли су швајцарски спасиоци.

Након неуспешног покушаја хималајских шерпаса да дођу до словеначког алпинисте који је на висини од 6.300 метара сломио ногу и повредио кичму, у акцију спасавања укључила се врхунска швајцарска екипа спасилаца која је јутрос успела да дође хеликоптером до алипинсте, али је он већ подлегао повредама.

Како је јавила словеначка радио станица, протеклих дана на планинском масиву Лангтанг Лирунга падао је снег и спуштала се магла, а алпинисти је престао да ради сателистки телефон што је отежало акцију спасавања.

Словеначки алпиниста последњу поруку је послао у понедељак када је јавио да је повређен.

Хумар је на Хималаје кренуо сам и о томе никога није обавестио, тако да је и непалској агенцији која му је органозаовала успон забранио да даје информације о томе.

Словеначки алпиниста је био спасаван 2005. године при успону на пакистански Нанг Парабат, где је застао на висини од 6.000 метара и преживео шест дана, а у спектакуларној акцији га је спасао хеликоптер пакистанске војске.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(субота, 14. нов 2009, 20:48) - anonymous [нерегистровани]

Hrabar covek...

Hrabar covek , bio sam na Himalajima , setao tim planinama , ni lud ne bih isao gore gde je veciti led...samo on zna sta je osecao dok je bio sam u tom velicanstvenom ledu i snegu.......pokoj mu dusi...!!!!

(субота, 14. нов 2009, 20:07) - anonymous [нерегистровани]

Samo nebo zna...

Samo nebo zna.....
Iskreno saučešće porodici i prijateljima.
Miroslav

(субота, 14. нов 2009, 20:02) - anonymous [нерегистровани]

Jedan od najboljih

Bio je jedan od najvecih alpinista danasnjice.
Slava mu

Alpinista iz Srbije

(субота, 14. нов 2009, 12:52) - anonymous [нерегистровани]

Slovenija

Iskreno saučešće porodici Humar. Tomaž je bio dobar čovek i vrhunski alpinist, a gore uzimaju ništa ne pitaju. U visokim gorama kraljujejo samo ledene kraljice i uzimaju svoj davek. Tomaž, neka te se Bog usmili i čuvaj buduće alpiniste