РС за промене Устава БиХ

Република Српска спремна да прихвати осам промена Устава БиХ како би био деблокиран процес даљих европских интеграција, оценио Милорад Додик после разговора са представницима Европског форума за демократију.

Премијер Републике Српске Милорад Додик рекао је у Бањалуци да је у овом тренутку РС спремна да прихвати осам промена Устава БиХ да би био деблокиран процес даљих европских интеграција.

Додик је, после разговора са представницима Европског форума за демократију Тањом Фајон и Ханесом Свободом, објаснио да се то односи на повећање броја посланика у Представничком већу и у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, и да се избор посланика у Дому народа врши са простора целе БиХ.

Према његовим речима, на тај начин би се искључио национални ексклузивитет приликом избора у заједничке органе БиХ, што би значило да се из РС не би бирао Србин, или Хрват и Бошњак из Федерације БиХ, већ би у уставу стајало да се бира један представник из РС, односно два из Федерације БиХ.

Додик је рекао да је спреман и да дође до промене Устава БиХ и у делу који регулише ротацију у Председништву БиХ, која се не би вршила сваких осам месеци као сада, већ сваких 16 месеци, као и да се надлежности Председништва БиХ, које се тичу буџета пренесу у ингеренције Савета министара БиХ.

Сагласност о неопходности трансформације ОХР 

"РС је привржена европском путу БиХ и спремна је да ради на испуњавању три важна преостала питања за визну либерализацију да би половином идуће године и грађани БиХ били на белој шенген листи", рекао је Додик, додајући да је током ових разговора постигнута сагласност о неопходности трансформације ОХР, како би БиХ добила кандидатски статус у ЕУ.

Говорећи о детаљима састанка, Ханес Свобода је рекао да је Додик током разговора навео питања о којима би могло да дође до разговора и до ублажавање националних подела унутар БиХ.

"Међународна заједница не би требало сувише да тражи, а онда да не добије ништа. Зато сматрам да треба озбиљно узети у разматрање оно што премијер Додик предлаже и да се размотре друга питања и онда да дођемо до решења", рекао је Свобода, додајући да је добио занимљиве предлоге од Додика у вези са устанвим променама.

ЕУ против централизације БиХ 

Свобода је рекао да су у ЕУ увек били против укидања РС, односно централизације БиХ, наводећи да су потребна одређена прилагођавања Дејтонског мировног споразума, како би се убрзао европски пут БиХ.

Према његовим речима, постоје нека мања питања која Народна скупштина РС мора да усвоји, а односе се, између осталог и на борбу против криминала и корупције.

Сводоба је рекао да после потписивања Лисабонског споразума у ЕУ постоји настојање да се нове земље уведу у Унију и да би због БиХ било лоше да она буде последња на путу придруживања ЕУ.

"Сматрамо да уз реалистичан приступ може да дође до даљег напретка у разговорима у БиХ", рекао је Свобода.

Тања Фајон је истакла да јој је драго што је европски парламент дао снажну подршку убрзању процеса либерализације визног режима за БиХ, додајући да је реално очекивати да БиХ уђе у безвизни режим у јулу идуће године.

Фајон је рекла да је добила снажна уверавања да ће РС учинити све што је у њеној моћи да буду испуњени потребни услови за укидање виза.

Тања Фајон и Ханес Свобода бораве у БиХ као чланови делегације Европског форума за демократију и солидарност.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(субота, 14. нов 2009, 08:29) - vitas [нерегистровани]

oprezno

Dodik je jedan od naj jaci Politicara na Balaknau i zato ga uvek podrzavam, nadamo se da zna sta radi jer mi kao narod nismo upuceni u mnogo sta i svi gledamo u njega i vjerujemo mu,zato sto ga VOLIMO.

(петак, 13. нов 2009, 19:00) - kozara! [нерегистровани]

Realnost!

Još jednom se potvrđuje da Milorad Dodik ne koči ustavne promjene u BiH.On je realan političar i čovjek,ali sumnjam da ima pravog sagovornika u Federaciji BiH!Niko ne može dobiti sve,i stalno se vraćati u prošlost.BiH se može izvući iz krize ako svi prihvate realnost.