Без напретка у преговорима Атине и Скопља

Ни после најновијих разговора Адамантиоса Василакиса и Метју Нимица у Њујорку, нема напретка у преговорима око имена Македоније. Василакис потврдио позицију Атине да је решење спора са Скопљем употреба сложеног имена са географском одредницом.

Грчки представник у преговорима око имена Македоније Адамантиос Василакис разговарао је у Њујорку са Метјуом Нимицем и поновио позицију Атине да је решење спора са Скопљем употреба сложеног имена са географском одердницом.

"Грчка страна остаје ангажована у разговорима чији су посредник Уједињене нације. Имамо конструктиван став и наша је позиција јасна и добро позната. Потребно је коначно решење у спору између две државе и народа. Решење би била употреба имена са географском одредницом. Ову смо позицију јасно саопштили да не би било изненађења и неразумевања. Није могуће да приступни преговори почну без решења овог питања", рекао је Василакис после синоћњег сусрета и вечере са Нимицом, преноси агенција АНА-МПА.

Све ово умногоме негира писања медија да је Грчка спремна да прекине спор око имена, што су "неосновани коментари".

Нимиц сутра треба да се сретне са македонским преговарачем Зораном Јолевским, пошто, како јављају македонски медији, закаже заједнички састанак са представницима две земље, највероватније у понедељак.

У међувремену, заменик грчког министра спољних послова Димитрис Друкас, изјавио је да би последњи Нимицов предлог "Република Северна Македонија" могао бити добра основа за даљи наставак преговора.

Друкас је рекао да Атина подржава европске интеграције земаља Западног Балкана, укључујући и Македонију, али да без претходно решеног спора, приступни преговори Македоније не могу почети.

Бивша министарка иностраних послова Грчке и кандидат за новог лидера опозиционе "Нове демократије", Дора Бакојани рекла је да су преговори на кључној прекретници, и апеловала на нову Владу да примени јасну стратегију и одлучну политику, као што је применила претходна Влада на Самиту НАТО у Букурешту, постигнувши, како је рекла највећу грчку победу у преговорима око имена у последњих 17 година.

број коментара 19 Пошаљи коментар
(понедељак, 16. нов 2009, 09:18) - Витас [нерегистровани]

Грчко-Бугарски спор

У IX веку нека бугарска племена се досељавају на подручје тадашње грчке провинције Македоније, где живе и други народи. Границе су се мењале а тако и језик. Такозвани македонски језик је у основи бугарски који се мењао временом. Руси кажу да су им веру дали Бугари(Охрид).Кад данашњи македонац каже да је из Македоније он не лаже али сакрива своје корене.Тврдоглавост се не исплати- мењајте име.Ми срби немамо ништа са вашим конфликтом.

(понедељак, 16. нов 2009, 00:28) - anonymous [нерегистровани]

Србија их признала као Македонију, а они признали Косово ...

Подсећам заборавне Македонце да их је још у време Слободана Милошевића српска власт признала као Републику Македонију, без обзира што су у Уједињеним нацијама признати као БЈР Македонија.
Македонци су у то име признали Косово као независно ...
Толико о политичкој елити Македоније. Народу свака част.Подржавам претходно изнет предлог - најбоље је да се зовете Република Југословенска Македонија.

(недеља, 15. нов 2009, 22:33) - anonymous [нерегистровани]

Одговор Македонцу ...

Драги пријатељу, потпуно уважавам да сами себе зовете Македонци, и то је у реду. Подсећам те да је Србија једна од ретких држава која Вас је признала као Републику Македонију, док Вас свуда у свету признају као Бившу Југословенску Републику Македонију.
Можете Ви да причате шта хоћете, али Грчка Вас успешно блокира свуда као Републику Македонију, јер Грчки аргумент и друге државе прихватају. Македонија је старо грчко име. Ја предлажем да се назовете Република Југословенска Македонија. Решићете проблем са Грцима.

(недеља, 15. нов 2009, 20:36) - anonymous [нерегистровани]

makedonec od sekogas

Mojot dedo e roden 1920 god. toj itogas bil makedonec i sega e makedonec toj e samo eden od mnogute zivi svedoci a isto e i so negoviot tatko zato nekazuvajte prikazni za mali deca zasto nikoj ne vi veruva.

(субота, 14. нов 2009, 19:06) - anonymous [нерегистровани]

makedonsko pitanje

Grci su potpuno u pravu.To pitanje po meni politicari i istoricari bi trebalo da razjasne.Samo molim Srbiju da se ne mesa.Dosta nam je ratovanja.Zemlja je velika za sve i nije vazno kako ce se zvati pod uslovom da svi zive u blagostanju
Srdacan pozdrav

(субота, 14. нов 2009, 18:03) - Велешанец [нерегистровани]

Благодарам

За господинот кој служел војска во Битола,прво поздрав.Точно е дека во Битола има презимиња на Ќ,но не значи дека се Срби,исто како во Србија за оние кои се на ОВ,што не значи дека се Македонци.За Македонците немој да се грижиш тие на овие простори опстојуваат со векови.Можеби подобро би било да помогнеш на твоите браќа и сестри Срби во Косово.Секаде каде што Србија ги бранеше Србите не успеа да ги одбрани.Се надевам дека не си го заборавил Македонскиот јазик.

(субота, 14. нов 2009, 10:42) - anonymous [нерегистровани]

Предлог ....

Македонија би најбоље било да промени име у Југословенска Македонија, јер они то заиста и јесу, словенски свет са југа. Не могу да остану Македонци јер је то грчо историјско географско име.

(субота, 14. нов 2009, 09:51) - anonymous [нерегистровани]

Sutra

Ne, Makedonci nisu Makedonci (to im je ime Tito dao), vec Skopljanci. Ime Makedonija pripada Grcima.

(субота, 14. нов 2009, 01:01) - anonymous [нерегистровани]

Sutra

ce i Kinezi biti srbi! Dosta sa tom patetikom,molim vas! Makedonci su Mekedonci

(субота, 14. нов 2009, 00:33) - makedonac [нерегистровани]

makedonija

Nisi u pravu,ako se postavi pitanje imena Juzna Srbija veruj da bi najmanje 95% stanovnika glasalo protiv. A Grci neznaju ni sami sta trazze i od cega se boje.Kazu da Makedonija ima teritorijalne pretenzije prema Grckoj,pa molim Vas zar verujete u to,to je i maloj deci smesno.