Доживотне казне затвора за седам припадника "кумановске групе"

Кривични суд у Скопљу осудио је седам чланова "кумановске групе" на доживотне казне затвора због тероризма, јавила је македонска агенција МИА. Остали чланови су добили дугогодишње казне.

Припадници "кумановске групе" и њихови помагачи, њих 37, оптужени су за терористичке нападе у делу Куманова названом "Диво насеље".

Од укупно 37 чланова те групе и њихових помагача, 33 су проглашена кривим, а четворица су ослобођена.

Затворску казну од 40 година добило је њих 13, шесторица су осуђена на по 20 година, један је добио 18 година, двојица 14 година, двојица 13 и двојица 12 година затвора.  

Пресуде су прочитане пред адвокатима, родбином и новинарима, јер су оптужени изведени из суднице зато што су узвикивали "УЧК" и певали албанску химну, преносе македонски медији.

Због изрицања пресуде, у ширем подручју око судског комплекса било је знатно појачано полицијско обезбеђење, а тај простор су контролисали и хеликоптери којима су оптужени довезени, јер су смештени у различитим затворима у Македонији. 

Пресуда тој групи требало је да буде донесена 17. октобра, али је одложена због локалних избора.

Судски процес је почео у јуну 2015. године, тачно девет месеци након што су се у кумановском насељу Диво припадници "кумановске групе" сукобили са специјалном полицијом.

У дводневним сукобима, 9. и 10. маја, погинуло је осам полицајаца, а 42 су тешко повређена. У полицијској акцији је погинуло и десет припадника "кумановске групе".

 

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 03. нов 2017, 02:53) - Крајишник1975 [нерегистровани]

Правда

Сви су требали доживотну добити!

(четвртак, 02. нов 2017, 19:47) - anonymous [нерегистровани]

E

E to se zove pravda