АФП: Словенија модел за Каталонију?

Француска агенција АФП пише да се Словенија помиње као могући модел за напоре Каталоније да се одвоји од Шпаније, подсећајући да је Словенија постала независна држава 1991. године у крвавом распаду Југославије.

Агенција је хронолошки објаснила пут Словеније од референдума у децембру 1990. године, до јуна 1991. године када је ова држава, садашња чланица ЕУ, прогласила независност.

АФП наводи да је велики број грађана и словеначких медија подржао отцепљење Каталоније преносећи и речи председника Борута Пахора.

"Срца многих Словенаца куцају за народ Каталоније", рекао је актуелни председник Словеније, који је и кандидат на предстојећим председничким изборима заказаним за 22. октобар.

Према речима првог министра спољних послова независне Словеније Димитрија Рупела, та држава источне Европе која се граничи са Аустријом, Италијом и осталима искористила је "веома пригодан тренутак".

"Ми смо независност добили усред 'пролећне олује' у Европи или, ако вам се више свиђа, усред југословенске кризе и кризе Совјетског Савеза крајем Хладног рата", рекао је Рупел за АФП.

Агенција наводи да је Словенија као и Каталонија имала снажну економију, као и већи степен аутономије у оквиру бивше заједничке државе.

Словенија је, како је Рупел рекао, ишла полако.

"Одржали смо референдум који нико није покушао да спречи, извели смо га у миру, а затим чекали шест месеци да бисмо прогласили независност. Свеукупно, девет месеци је прошло од референдума до краја кризе. Процес међународног признања продужен је до пролећа 1992.", истакао је Рупел.

Међутим, како се наводи, много важније било је посредовање Европске уније и тромесечни период транзиције.

За Шпанију и Каталонију такав период би могао да омогући "да сва непријатељства и претње буду уклоњене како би преговори били могући", сматра Рупел.

"ЕУ би требало да постави оквире за такав дијалог, а затим бисмо ми могли да помогнемо са својим искуством и саосећањем", додао је Рупел.

Званично, влада Словеније позвала је на мирно решење каталонске кризе, наводећи да је то унутрашње питање, али су неки водећи политичари отворено изнели своје симпатије, подсећа агенција.

"Као председник морам да будем свестан да моја позиција може да буде схваћена као мешање у домаћу политику других држава. Али то је такође право да кажем да смо ми Словенци свесни да смо независност добили кроз самоопредељење и да и други људи имају право на то", рекао је словеначки председник Пахор.

број коментара 6 пошаљи коментар
(субота, 14. окт 2017, 10:16)
anonymousPero iz Svedske [нерегистровани]

Model Slovenije !!

Na sve sto je Slovenija danas , treba da se zahvali SFRJ I
Edvarda Kardrlja.....Pero

(петак, 13. окт 2017, 10:37)
Воронцов [нерегистровани]

Југославија је рушена по плану Запада

Централна власт служила је тој сврхи и није ништа чинила да спречи сецесију.У Шпанији је све супротно.Запад не жели да руши своју чланицу.Централној влади не пада на памет да омогући сецесију.

(петак, 13. окт 2017, 01:55)
Миша Јовановић, Сан Дијего, Калифорнија [нерегистровани]

Веома леп модел за Каталонију

Изгледа да су Словенци заборавили на оружане нападе и убиства двадесетак ненаоружаних војника ЈНА за које нико није одговарао. Леп пример за Каталонију али неће тако да се заврши. Шпанија има подршку Европе. Е ту је разлика.

(четвртак, 12. окт 2017, 23:44)
anonymous [нерегистровани]

Slovenačkim političarima i politikantima

bi bilo bolje da ćute jer situacija nije ni malo slična onoj iz 91.Ogromna je razlika a pre svega u tome što tada u saveznoj SFRJ nikome nije bilo stalo do toga da SFRJ opstane i da Slovenija ne sme da se otcepi.U Španiji je upravo obrnuto i državi Španiji je i te kako stalo dao celovitosti države.Da je u SFRJ bilo želje da se spreči raspad, Slovenija se ne bi otcepila a za svoje akcije koje su bile na nivou terorizma bi mnogi za to "zaslužni" Slovenci na čelu sa Janšom i dan danas trunuli u zatvoru u Nišu!Tako da bi još jednom savetovao političarima i politikantima u Sloveniji da skrate krila kao ne bi opet kao što su mnogi u Sloveniji i 41. bili na pogrešnoj strani!Poz iz LJ.

(четвртак, 12. окт 2017, 20:52)
anonymous [нерегистровани]

Искуство

значи, ако би се у Шпанији применио словеначки сценарио, Каталонци би требало да нападну шпанске војнике из заседе...Али, иза независности Каталоније требало да стане и званични Берлин, који ће да уцени остале чланице ЕУ. да признају Каталонију...Берлин за сада таквих намера нема, значи, од словеначко сценарија, Каталонцима једино остаје да нападају касарне легитимне шпанске армије...У томе Словенци заиста имају искуства и једино би то могли да пренесу Каталонцима...

(четвртак, 12. окт 2017, 20:47)
anonymous [нерегистровани]

cccc

Да све је било глатко и идеално.Додуше, потпомогло је и стрељање српских младих војника по караулама.За ове документоване злочине нико од "глатких" словенаца није одговоарао, а ЕУ се тога неште не присећа, а и што би - то су само Срби.А постоје и видео снимци ликвидирања наше ненаоружане деце, да не испадне да измишљам.