Посао у Словенији – и с оне стране закона

Док је незапосленост у Словенији рекордно ниска у последњих 25 година, све је више потребе за радницима из иностранства. Због зарада виших него у матичним државама многи држављани Србије, Босне и Херецеговине, Македоније, али и Хрватске – тамо траже посао. Иза неких огласа, међутим, стоје послодавци који користе наивност радника и злоупотребљавају их.

Тражи се возач. Потребан варилац на дужи период – мноштво је огласа за дефицитарна занимања. Иза већине су поштени послодавци. Ипак, велики је број оних који користе незнање радника и не уплаћују им здравствено осигурање или прековремени рад.

Миливоје са југа Србије имао је тешку повреду на раду. До тада је био убеђен да му власница фирме плаћа здравствено осигурање.

"Приликом рада пало ми је железо на ногу. Добио сам повреду десне ноге. Био сам у болници један дан и пуштен сам на кућну негу. Тог дана дошла је власница фирме и рекла, 'не секирајте се, све ће бити плаћено'", наводи Миливоје.

Није било плаћено. Сам је покрио трошкове. А на боловање није могао јер му нису плаћани доприноси.

Миливоје неће пред камеру јер га је, каже, срамота од мештана из родног села.

Возач камиона Елвис, нема тај проблем. Оставио је посао у Босни и Херцеговини и дошао у Словенију. Отказ је добио после тачно годину дана.

"Закачио сам камион. Огребао сам га пет центиметара. Дошао сам у фирму и сачекао ме је отказ", прича Елвис Окановић из Цазина, БиХ.

Наводи да је прави разлог отказа, заправо, 3.500 евра колико је послодавац узео од Бироа у његовом Цазину да би га запослио. После истека једногодишње обавезе, исти послодавац ће моћи да узме другог возача са бироа – што значи, још 7.000 конвертибилних марака подстицаја, односно 3.500 евра.

У Инспекторату за рад Словеније кажу да годишње имају 6.500 пријава кршења закона о раду, али да немају статистику о томе да ли је радник словеначки држављанин или странац.

У Саветовалишту за раднике у Љубљани наводе да сваког месеца имају око 300 нових случајева.

"То су возачи међународног транспорта, вариоци, грађевински радници", наводи Горан Зрнић из Саветовалишта за раднике у Љубљани.

Многи раде и прековремено, за шта не добијају новац.

"Нема додатка. Затим, неуплаћивање пензионих и социјалних пореза, минулог рада, превоза, хране", објашњава Зрнић.

Оно што поражава јесте чињеница да многи долазе на рад у Словенију са сазнањем да им неће бити плаћено све што им следује, али је то, опет, много више од онога што могу да зараде у својој земљи.

број коментара 1 пошаљи коментар
(субота, 14. окт 2017, 14:50)
milan [нерегистровани]

Pogrešno

Stvarno u Sloveniji, a ubrzo će i u Hrvatskoj, fali
radnika. Zašto? Jer su svo besposleni, koji su
bili prijavljeni na zavodima kao besposleni, otišli
po svetu. Hrvatsku godišnje zapusti oko 100
hiljada mladih, a Sloveniju oko 30 hiljada. Zašto?

Sa platom koju bi dobili u Sloveniji ili Hrvatskoj
se ne može preživeti. Ta plata iznosi oko 600
EUR neto, a samo za krevet plaćaš 300 EUR...

Ni u Sloveniji ni u Hrvatskoj ne fali radnika, nego
fale prosečne europske plate. I, to je to.