Случај Исмаила Морине поново пред судом у Дубровнику

Хрватски Врховни суд наложио је суду у Дубровнику да поново размотри ослуку о изручењу Исмаила Морине Србији, месец дана пошто је првостепени суд одлучио да осумњиченог за управљање дроном на мечу Србија – Албанија изручи српским властима. Морина, у међувремену, затражио политички азил у Хрватској.

Одлуком хрватског Врховног суда да одлучивање о изручењу Исмаила Морине врати првостепеном суду, изручење навијача репрезентације Албаније одложено је на неодређено време.

"Веће Врховног суда Републике Хрватске на седници одржаној 10. августа донело је решење којим је, поводом жалбе изрученика Исмаила Морине, по службеној дужности укинуло побијано решење и предмет је упућен првостепеном суду на поновно одлучивање", наводи се у одлуци Врховног суда Хрватске.

Одлука хрватског Врховног суда уследила је два дана пошто је Албанија затражила од Загреба да не изручује Морину Србији, тврдећи да су оптужбе против њега "политичке", као и да би му живот, у случају екстрадиције, био угрожен.

Морина је осумњичен да је на фудбалској утакмици Србија – Албанија у октобру 2014. у Београду управљао дроном са заставом на којој је била мапа "Етничке Албаније", што је покренуло талас насиља, након чега је утакмица прекинута.

"Сматрамо да постоји основа да се Исмаил Морина не изручи Србији", написао је Барди, наглашавајући да у оптужници против Морине "постоји довољно елемената како би се тај документ оценио као политички".

"Уверени смо да би живот Исмаила Морине био угрожен уколико би био изручен Србији", наводи се у писму албанског министра правде.

Албанска полиција је седмог октобра 2015. године, дан пред другу утакмицу Албаније и Србије, ухапсила Морину у центру Тиране због поседовања оружја.

Међутим, албански врховни суд га је пустио из затвора после више од три месеца и одредио му кућни притвор.

Приштински медији су писали да је Морина са групом навијача, одмах после пуштања из притвора, боравио на Косову, у Вучитрну.

Након хапшења у Хрватској и прошлонедељне одлуке о изручењу, Фудбалски савез Албаније у саопштењу позива владу те земље да "интервенише у оквиру правног контекста како би зауставила изручење Исмаила Морине Србији".

број коментара 11 пошаљи коментар
(недеља, 13. авг 2017, 08:08)
anonymous [нерегистровани]

Ovo je isto kao i "juzno - americke" - serije, ima....

......nastavaka, koliko ti dusa - "iste"!?

(субота, 12. авг 2017, 13:47)
Anonymous [нерегистровани]

Predstava

" vi donesite presudu za izrucenje a mi ćemo to ponstiti."

(субота, 12. авг 2017, 12:39)
anonymous [нерегистровани]

"Kada" bi neki Srbin, na utakmici u Zagrebu, pustio dron "Velike Srbije", najvece....

.....osude tog cine / dela, stigle bi iz - Srbije! Hocete da navedem imena onih, koji bi bili - "najglasniji"?! Ma, necu - jer su svima nama vec odavno - poznata!?

(субота, 12. авг 2017, 09:38)
anonymous [нерегистровани]

@"kako se drze"

Pa drze se zato sto iza njih stoji "Veliki brat" koji ih sve stiti i manipulise njima.Da nije "velikog brata" svako bi gledao svoja posla i odnosi bi se drugacije gradili.Ne bi ni Hrvatska bila to sto jeste, a jos manje Albanci to sto jesu.

(субота, 12. авг 2017, 09:10)
anonymous [нерегистровани]

Izrucenje

Ne znam zasto uopste hapse ljude sa interpolove poternice koja je zatrazila Srbija kada ih sve na kraju puste. A pustice i njega kao i sve prethodne.......

(петак, 11. авг 2017, 20:29)
DDanonymous [нерегистровани]

Mrznja prema Srbima ujedinjuje ostatak regiona

Neprijatelj moga neprijatelja je moj prijatelj.Tako sada misle Hrvati,a i svi ostali u nasem komsiluku i to treba imati stalno na umu,da se ne bi iznenadjivali.

(петак, 11. авг 2017, 19:51)
anonymous [нерегистровани]

Kako se drže

i slažu... i čuvaju jedni druge... da smo i mi barem upola takvi... da kod nas bila takva situacija, da je neko na utakmici recimo Srbija - Hrvatska pustio dron sa zastavom na kojoj je mapa Velike Srbije, bili bismo isključeni iz svih UEFA/FIFA institucija i tog kog bi upravljao dronom bi odmah pola nacije osuđivalo i proganjalo a ovi drugi bi ga podržavali. A iza ovog stoji država. A i narod. Spremni su za rat ako ga izruče Beogradu.

(петак, 11. авг 2017, 18:48)
Dragan [нерегистровани]

Nista neocekivano

Pa zar postoji neko ko se ponadao da ce ovaj biti izrucen Srbiji? Da ce Hrvatska ispostovati medjunarodno pravo? Na kraju ce biti da nema dokaza da je to on uradio.

(петак, 11. авг 2017, 18:32)
anonymous [нерегистровани]

Лоше изгледа

Неће га хрвати изручити. Када су нам Хрвати били искрени? Када су се држали правде и закона ако је била Србија у питању? Докле потцењивање?

(петак, 11. авг 2017, 17:40)
Srboljub Petrovic [нерегистровани]

Paralele i standardi

Prisetih se kapetana Dragana u splitskom zatvoru Spuz. Australija nesto nije imala problem sa njegovim izrucenjem Hrvatskoj. Ako Kepu nije ugrozen zivot tamo (a setite se samo optuznice) svakako nece biti ni ovom dronadziji u Srbiji.