Ранковић поново саслушаван на Закинтосу због "боксера"

Један од осумњичених за пребијање насмрт америчког туристе Бакарија Хендерсона у клубу "Бар код" 6. јула, Душан Ранковић, поново је саслушан у суду на Закинтосу, поводом сумњи да је у тучи коришћен "боксер".

Његов бранилац Зора Добричанин Никодиновић пренела је Танјугу да се на видео-снимку види да власник кафића у току туче додаје нешто Амиру из обезбеђења, те да се сумња да је у питању метални "боксер" и да су смртоносне повреде нанете управо тим предметом.

"Ранковић је поново извођен пред суд, како би проверили да ли је њему нешто познато у вези са металним предметом 'боксером'. Ранковић је изјавио да сви овде причају да је власник кафића Амиру то додао током туче, али да он лично то није видео, јер у том тренутку није био при себи, али да има људи који су то видели", навела је његова адвокатица.

Зора Добричанин Никодиновић се пожалила да је велики проблем одбране то што на Закинтосу не постоји овлашћени судски преводилац са српског на грчки језик.

"Превођење Душановог исказа обавља човек који је електричар и живи овде 20 година, а који и сам тврди да не може све да преведе, посебно не правничке термине. У списима предмета такође не постоји ниједан папир на било ком језику осим на грчком", напоменула је она.

Истиче да је грчко правосуђе, како каже, упозорила на кршење Европске конвенције и праксе Суда у Стразбуру, а и њиховог закона, који окривљенима даје право да се служе матерњим језиком.

"Могу да констатујем да се опасно крше људска права у кривичном поступку и да нам предстоји озбиљна борба за основна права", рекла је Добричанин Никодиновићева.

Ранковић је саслушаван и пре два дана, након чега му је одређен "привремени притвор", са правом жалбе у року од пет дана.

Ранковић је у присуству својих бранилаца тада дао детаљан исказ истражном судији у којем је описао како је због свађе око стола, сада покојни Американац Хендерсон, њега ударао флашом у главу, док се боца није распрсла у парампарчад, након чега му је "пао мрак на очи" и ничега се не сећа.

Освестио се, рекао је, касније у тоалету, када је видео да је обливен крвљу, а поред њега су биле две девојке.

Затражио је да се покрене кривични поступак против другог Американца, који га је задржао и омогућио покојном Хендерсону да га удара флашом у чело, тврдећи да је од силине ударца био "као под анестезијом" и да има "прекид филма...".

Четворици српских држављана осумњичених у овом случају раније је одређен притвор до почетка суђења, које, по грчким законима, може трајати до 18 месеци, док су друга двојица пуштена да се бране са слободе и већ су стигли у Србију.

Младићима се на терет ставља кривично дело саучесништво у убиству извршено у ноћи између 7. и 8. јула, када је у тучи у клубу "Бар код" у месту Лаганас насмрт претучен амерички студент Бакари Хендерсон (23).

У првом маху, према извештавању грчких медија, приведено је шест Срба због тог инцидента, а накнадно још двојица, мада је један одмах пуштен на слободу.

Истрага би требало да утврди појединачни степен кривице и умешаности у ово дело сваког осумњиченог понаособ, што значи да би и квалификација дела у односу на сваког од њих могла да буде измењена до подизања оптужнице.

Како је најављено, суђење за ово дело онима који буду оптужени одвијаће се у грчком граду Партасу.

број коментара 4 пошаљи коментар
(уторак, 18. јул 2017, 10:22)
anonymous [нерегистровани]

Re re izvrtanje

Ceo svet je video snimak gde 10 ljudi sutira coveka koji se ne brani. Ako tebi to nije dovoljno, nije ni cudo sto nam niko ne veruje. Drugo, normalan svet skace kad god se desi ovako divljacko nasilje, to sto ti pokusavas da to predstavis da je to zbog nacionalnosti zrtve opet ide tebi na dusu. To sto smo mi navikli da se kod nas nakon ovakvog dogadjaja uglavnom sve zavrsi sa uslovnim kaznama, to je dokaz da kod nas stvari ne funkcionisu. Zato, gledaj i uci kako to rade uredjena drustva umesto sto pokusavas da sve predstavis kao kafansku tucu i nesrecan slucaj (pocelo jeste kao kafanska tuca jedan na jedan, ali ono sto se desavalo ispred kluba je krvnicko ubistvo i linc).

(понедељак, 17. јул 2017, 22:12)
anonymous [нерегистровани]

RE Izvrtanje

Za pošteno I pravedno suđenje je potrebno baš ono što fali Vašem komentaru, uzdržavanje od donošenja suda bez poznavanja svih činjenica I okolnosti.
Znajući kako se "skaće" kad god je Amerikanac žrtva (bilo da on to stvarno jeste ili je samo izvukao deblji kraj) I naručito kako se trči pred rudu sa zaključcima uvek kada su Srbi u pitanju ja čekam da se sve otkrije, čujem obe strane (ne medijske spekulacije) pa da onda nešto odlučujem.
Sve dok ne budu dostupne sve činjenice za mene će ovo biti samo još jedna pijana kafanska tuča na žalost sa smrtnim ishodom.
I slažem se sa svima koji kažu da nasilnici treba da se kazne .

(понедељак, 17. јул 2017, 21:46)
anonymous [нерегистровани]

Ako....

Ako ga je pokojni Amerikanac stvarno udario vise puta po glavi flasom to je verovatno snimljeno a trebalo bi da ima i svedoka......!

(понедељак, 17. јул 2017, 21:23)
anonymous [нерегистровани]

izvrtanje

Samo da se od nasilnika i batinasa ne naprave zrtve. Posteno sudjenje i pravedne i stroge kazne.