МУП Македоније: Осам полицајаца и 14 терориста погинуло у сукобима у Куманову

Осам полицајаца страдало, а 37 повређено у сукобима са терористима у Куманову, потврдио македонски МУП. Погинуло најмање 14 терориста. Полиција завршила акцију у Куманову и тврди да су сви терористи елиминисани. Вође групе која је разбијена су Албанци са Косова, тврди званично Скопље.

21.00 - Председник Македоније Ђорђе Иванов је после седнице Савета безбедности најоштрије осудио покушај нарушавања реда и безбедности Македоније који је имао за циљ дестабилизацију земље, пренео је Танјуг.

19.30 - Ситуација у Куманову је мирна, јавља репортер РТС-а Владимир Банић.

18.35 - Почела седница Савета безбедности у Скопљу. Присутни су највиши државни представници, као и лидер опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније Зоран Заев. преноси Танјуг. Нису дошли лидери две најутицајније партије Албанаца.

18.20 - Полицијска акција у Куманову није македонско-албански сукоб, поручио премијер Никола Груевски. Навео је да је реч о нападу најопасније терористичке групе на Балкану, преноси Танјуг.

17.05 - У току увиђај у насељу Диво, у којем учествују представници ОЕБС-а уз пратњу македонских специјалних јединица.

15.30 - Полицијска акција је завршена. Терористичка група је у целости неутрализована, кажу у македонском МУП-у. Саопштена имена вођа наоружаних нападача, преноси Вечер.

14.55 - Портпарол МУП-а Иво Котевски саопштио је да је погинуло осам полицајаца, а да је 37 повређено. За сада пронађена тела 14 терориста, преноси Ројтерс.

14.45Ситуација на југу Србије стабилна и мирна, каже Зоран Станковић, председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа.

14.15 - Међу погинулим полицајцима је и припадник српске заједнице у Македонији, потврђено РТС-у.

13.50 - Према незваничним информацијама, акција македонских снага безбедности у Куманову је при крају. Прегледају се бараке код ауто-пута, на ободу насеља Диво. Груевски јутрос посетио повређене у болници, јавља извештач РТС-а.

13.05 - Становници насеља Диво евакуисани на сигурно. Полиција од њих узела парафинску рукавицу како би проверили да ли су учествовали у сукобима, јавља репортер РТС-а из Куманова.

12.20 - Број погинулих полицајаца порастао на осам, јављају телевизија Сител и лист Вечер. 

11.50 - Не чује се пуцњава у Куманову, полиција претреса кућу по кућу у насељу Диво, јавља македонски портал МКД. 

10.40 - Повређени полицајац подлегао повредама, чиме је број погинулих повећан на шест, јављају македонски медији.

10.20 - Полицијска акција у Куманову и даље траје, потврдио за РТС портпарол македонске полиције.  

09.05 - Од јутрос Скопље надлеће хеликоптер, јавља репортер РТС-а Владимир Банић.  

08.00 - У Куманову се од јутрос поново чује спорадична пуцњава, јавља репортер РТС-а Миљана Окиљевић.

У сукобима у Куманову страдало је осам полицајаца и најмање 14 терориста, саопштио је македонски МУП. Полицијска акција, започета у суботу, завршена је, а терористичка група која је бројала више од 40 особа је елиминисана, каже портпарол полиције Иво Котевски.

Котевски је, на конференцији за медије, рекао да је повређено 37 полицајаца, као и да МУП нема информација да међу жртвама има цивила.

Акција полиције у Куманову завршена је током поподнева и Котевски тврди да је терористичка група, која се више од 24 сата сукобљавала са полицијским снагама, потпуно неутрализована.

Котевски је истакао да се "полиција суочила са најопаснијом терористичком групом која је некада дејствовала у региону", преноси Бета.

Како је навео, за велики број њених чланова биле су расписане међународне потернице за извршена кривична дела. Котевски је напоменуо да су лидери групе били петорица са Косова који су познати по томе што су формирали паравојне структуре у региону.

Истакао је да су осумњичени као лидери те групе Мухамед Краснићи, такозвани "Командант Малишева", Мирсад Ндрецај – "Командант НАТО", Сами Ушкини – "Командант Соколи", Бег Ризај – "Командант Бегу" и Деме Шеху – "Јунику", сва петорица са Косова.

Међу 14 погинулих, који су носили униформе са ознакама УЧК, јесте и Џафер Зумбери из Ђаковице. Котевски је истакао да нико до сада није пријавио жртве међу цивилним становништвом.

"Сумњамо да је број погинулих терориста већи, будући да су објекти у којима су се крили значајно уништени. У овом тренутку полиција чешља терен, а могу да кажем и да је нађен велики арсенал оружја", рекао је Котевски.

Котевски је додао да су групу која се синоћ предала, након целодневног сукоба с полицијом, чинили македонски држављани, који су раније били гоњени због убистава и разбојништава.

Према досадашњим информацијама македонског МУП-а, терористичка група је у Македонију ушла почетком месеца, а средином маја било је планирано да почну напади на цивиле и стратешке државне институције.

Из македонског МУП-а је новинарима у Скопљу речено да се још не зна тачан број терориста који су учествовали у оружаном сукобу са полицијом у Куманову, али да је њихов број сигурно већи од 40.

Председник Македоније Ђорђе Иванов је после седнице Савета безбедности најоштрије осудио покушај нарушавања реда и безбедности Македоније који је имао за циљ дестабилизацију земље и нагласио да је спречена намера терориста да изазову хаос у земљи.

''На седници Националног савета за безбедност, којој су присуствовали представници опозиције, најоштрије је осуђен удар на безбедност земље, чији је циљ био дестабилизација Македоније'', рекао је Иванов.

Председник Македоније је рекао да су у акцији која је окончана све институције имале конкретне задатке, а да су терористи имали намеру да изврше више напада на више локација са много цивилних жртава.

Иванов је рекао да су највише македонске институције у консултацији са обавештајним службама знале да терористи немају подршу локалног становништва, али да их нису подценили и зато је акција била тако великог обима.

О постојању ове групе, како је рекао, раније је обавестио представнике НАТО-а и ЕУ, али ''та комуникација није дала много резултата''.

Иванов је указао на то да је за сада најважније, да НАТО и ЕУ схвате да је то што ''држе Македонију мимо европских интеграције један од разлога за оружани сукоб који се догодио у Куманову''.

Позвао је све грађане, без обзира на етничку припадност, на смиреност, како не би дошло до дестабилизације земље и додао да му је, као председнику, потребна сталоженост читаве јавности.

Ситуација у Куманову прошле ноћи је била потпуно мирна, али јутрос од 7.15 чули су се спорадични пуцњи из насеља Диво, јавио је репортер РТС-а. То насеље је и даље блокирано, а снаге безбедности са заштитном опремом и аутоматским пушкама не дозвољавају возилима да приђу насељу.

На улицама нема грађана и тај део града делује потпуно пуст, као да су се сви становници евакуисали. 

Иначе, рејон Куманова надлећу хеликоптери и беспилотне летелице.

У јучерашњој полицијској акцији откривања и разбијања наоружане терористичке групе у Куманову погинуло је пет припадника полиције, због чега је Влада Македоније прогласила данас и сутра за дане жалости.

Након првих информација да је погинуло пет полицајаца, број страдалих припадника македонских снага безбедности порастао је на осам, јавља извештач РТС-а.

Један од полицајаца који је погинуо јуче пронађен је данас на терену у Куманову, док је други ноћас подлегао повредама у скопској болници. У размени ватре, јутрос око 7.15, страдао је још један припадник македонске полиције.

Потврђена су имена шест припадника снага безбедности, који су страдали у сукобима са наоружаном групом, а међу њима је и припадник српске заједнице у Македонији.

Страдали су Жарко Кузмановски (32) из места Брвеница, Сашо Самоиловски (32) из Тетова и Ненад Серафимовски (28) из места Зубовце, затим Исамедин Османи, Бобан Ивановић и Горан Илијевски.

Градоначелник Куманова Зоран Дамјановски рекао је Танјугу да су током јутра, према незваничним информацијама, теже рањена још два полицајца.

Куманово се, према његовим речима, суочава са хуманитарном катастрофом и велики број људи је напустио домове у насељу Диво. Није могао да прецизира колико људи је напустило град, осим да у том делу доминантно живе Албанци, а 20 одсто Македонаца.

Због ограничене слободе кретања општина је понедељак прогласила нерадним даном, а да ли ће бити проглашен и полицијски час зависиће од одлука Владе Македоније у наредним данима, рекао је Дамјановски.

Велики број Албанаца у колони аутомобила и аутобуса, са кумановским регистрацијама, прешао је јуче на прелазу Прешево из Македоније у Србију.

У Прешеву су активиране све службе за прихват избеглица из Македоније, које беже од сукоба. Председник општине Рагми Мустафа изјавио је да је Прешево добро организовано за прихват избеглица и да се данас очекује прилив Албанаца из Куманова.

Гранични прелаз између Србије и Македоније, код Прешева, функционише нормално и, како је РТС-у јутрос речено, нема гужве.

МУП је јуче послао додатне полицијске снаге на границу са Македонијом. 

Мисија ОЕБС-а у Скопљу и представници Европске уније апелују на смиривање ситуације у Куманову. Европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан изразио је забринутост и позвао политичке факторе да спрече ескалацију насиља.

Руско Министарство спољних послова забринуто је због оружаних инцидената, Министарство спољних послова Србије препоручило је држављанима Србије да не путују у Македонију.    

број коментара 61 Пошаљи коментар
(понедељак, 11. мај 2015, 07:55) - Jovo [нерегистровани]

treba nekad znati da u politici 1+1 nisu uvek 2

Ako mislite da je ovaj sukob namenjen samo makedoncima onda se varate.
Albanci ne vide granicu ni Makedonije ni Srbije, nego samo velike Abanije. A te izbeglice sto "beze" u Presevo tu ce i ostati i uraditi isto to sto sad rade u Kumanovu.

(понедељак, 11. мај 2015, 01:09) - Dragan [нерегистровани]

Nešto ovde ne štima...

Obratite pažnju na video snimak iz MUP-a i na rukav onoga koji govori zarobljenima kako da se okrenu. U istom odelu (Belom kombinezonu) posle policajci izvode zarobljene? Malo čudno?

(понедељак, 11. мај 2015, 00:04) - anonymous [нерегистровани]

lose vodjena akcija policije

Poginulo je 8 policajaca u odnosu na 14 poginulih terorista što je katastrofa i govori samo o tome da policijska akcija nije najbolje organizovana. Od 100 % žrtava skoro 40% otpada na policiju. Ružno je licitirati sa žrtvama i brojevima ali svaki policajac je veliki gubitak. Međutim sve što je preko 10% žrtava na strani policije je vrlo zabrinjavajuće i dovodi u pitanje način izvođenja akcije. Da li je moralo čak 8 policajaca da pogine?!

(недеља, 10. мај 2015, 22:16) - anonymous [нерегистровани]

re;Dali....

ne.....kriviti ce g.Milosevica za stvaranje Velike Srbije.....pa koji su to bili paradoxi tek' sada se vidi da to nije imalo veze sa vezom.....sasma suprotni scenario je bio po srijedi .....sada vidite....

(недеља, 10. мај 2015, 21:23) - anonymous [нерегистровани]

Milane,u pravu si...

...sve si rekao...poznato ti je sta rade u drzavama Zapadne Evrope...i da svaki,skoro svaki € salju "svojima" a sto se cuti,posebno u Beogradu...mozda,da se ne zamjere prijateljima...nemoguce je,da oni kao i novinari ne znaju istinu...onako,zavijeno,obavjestavaju javnost a Teroristi,sami od sebe,smiriti se nece...

(недеља, 10. мај 2015, 21:20) - anonymouspravoslaven [нерегистровани]

so krst na.celo

Samo obedinuvanje na nas pravoslavni hristijani Vo ovoj region moze da NE spasi od ovie koj e za ova toj e I za krstot pozdrav mak.patriot ajde braca da se obedinime

(недеља, 10. мај 2015, 20:55) - Mi [нерегистровани]

M

Toliki broj naoruzanih I dobro opremljenih ljudi da dodje u zemlju nemoze proci ako nemaju podrsku lokalnog stanovnistva. Makedonska vlada kaze "Ovo nije rat albanaca I makedonaca", samo se vi tjesite da je tako...

(недеља, 10. мај 2015, 20:33) - Stojko [нерегистровани]

Put droge

Tu je put droge.
Taj put su presekli Makedodci, a ovi banditi Haradinajevi su dosli da taj put "utabaju".

(недеља, 10. мај 2015, 18:57) - Milan Svedska [нерегистровани]

40 godina...

"ratuju" sa "najmanjom vojskom" na svetu, a osvajaju teritorije!
A kako? Pripuca njih pedesetak, nazovite ih kako hocete, digne se vojska, policija, specijalci, odmah na desetine hiljada "izbeglica" pohrli u evropu, vecina ostane, salje pare, kupuju se nove teritorije i tako zadnjih 40 godina. Prave decu... Nijednog nisam video da je prodao svoju kucu i otisao u Albaniju...i sve tako!
Niko o tome ne pise, cak svojim clancima i objavama idu njima u prilog, bacaju ljudima prasinu u oci i skrecu temu sa stvarnosti na bajke!

(недеља, 10. мај 2015, 18:36) - Boro [нерегистровани]

Gas

Čitam neki kažu nije rat u interesu Albancima, već da je Turski tok u interesu svima u regionu, pa i Albancima. Braćo, ne zavaravajte se. Albanci su živeli bez gasa do sad, tako da im on ništa ne znači. Briga njih i za mir i za gas, oni imaju samo jedan cilj, a to je Velika Albanija. Ista im odgovara radi lakše kontrole važnih puteva droge koji vode preko Balkana dalje na Zapad. Naravno, na zapadu imaju one u vlastima koji od toga uzimaju dobre procente i podržavaju ih. Ako ikada u istoriji Albanci (oni koji ih vode) počnu da se ponašaju i žive kao svi drugi ljudi odmah će nestati i ta podrška.