Није вам хлеб крив што сте дебели

Хлеб и со су одвајкада на овим просторима били знак гостопримства и добродошлице. Жито се служи на славама, а ваља да се поједе и да душа покојника мирно почива. Сада смо на намирницу која је отхранила и сиротињу и богаташе свалили сву кривицу за своју неумереност.

Генерације клинаца одрасле су на "мазалицама" – парчету хлеба намазаним путером, пекмезом, паштетом. У основној варијанти, добро познатој нашим (пра)родитељима, хлеб се мазао свињском машћу и посипао шећером, или сољу и алевом паприком.

Међутим, последњих година хлеб и сви производи од брашна налазе се у врху листе "зликоваца" који нам уништавају здравље.

Саслушала сам све аргументе стручањака, али и оних који себе сматрају стручњацима, само зато што су кликнули на безброј линкова који су им нудили решење за њихове проблеме са вишком килограма.

И нису ме убедили.

Не зато што мислим да је здраво претрпавати се врућим хлебом, гутати посластице од киселог теста или "јуришати" на пицу и пасту. Не.

У силном времену које сам потрошила разматрајући аргументе који терете пшеницу, пало ми је на памет да сви ми који смо се временом нагојили тражимо на кога да пребацимо кривицу за сопствену прождрљивост.

Говорим, дакле, из сопственог искуства. Ја сам од оних који стрес лече храном. Када сам нервозна, једем све што ми дође под руку. Нисам од оних којима су слаткиши "дрога", ја робујем управо тесту.

И не, нисте се угојили од два парчета хлеба која сте појели за доручак или од две кифлице којима вас је почастила комшиница.

Угојили сте се зато што је храна најбржи "фикс" за све наше фрустрације и зато што вам је надохват руке. И зато што смо постали неумерени у свему.

Дакле, ни у чему не треба претеривати па ни у тесту, али избегавање хлеба постало је нека врста гастрономског помодарства.

Имам разумевања за људе којима смета глутен, али стручњаци кажу да је њих релативно мало.

Сви остали – вежбајте суздржавање, а честито жито оставите на миру.

број коментара 25 Пошаљи коментар
(четвртак, 21. нов 2019, 20:18) - anonymous [нерегистровани]

Jedu rižu

Jel' riža žitarica ili nešto drugo, ne znam pa pitam? Oči im se ukosile od nje.

(четвртак, 21. нов 2019, 18:57) - anonymous [нерегистровани]

Metabolizam

Naravno ima i drugih faktora metabolizam i starost, geni, sport, itd. Ali zitarice su jedan vazan faktor za debljanje!!!, a i pivopije to vecinom vidno potvrdjuju.

(четвртак, 21. нов 2019, 17:18) - DrMr [нерегистровани]

@Rezance -Kinezi

Ne deblja se svako ako jede proizvode od zitarica,ja tamanim sve,nisam debeo.Imam normalnu tezinu prema visini.

(четвртак, 21. нов 2019, 17:08) - anonymous [нерегистровани]

Rezance -Kinezi

Mijesas Kineze, itd. sa Japancima. Rezance ne jedu Japanci u toj kolicini kao Kinezi. Svaki drugi ucenik u Kini vec ima probleme sa gojaznosti. Tog nema u Japanu.

(четвртак, 21. нов 2019, 16:44) - Sasa [нерегистровани]

Hljeb

Svi vi koji ste izbacili hljeb iz ishrane ste to uradili samo da bi mogli da jedete vise svega ostalog a da se ne gojite. Ne ide to tako. Fizicki rad svima fali i to je jedino zbog cega se svi goje, a ne zbog brasna.

(четвртак, 21. нов 2019, 13:36) - anonymous [нерегистровани]

Akcioma.

Zitarice su potrebne u covekovoj ishrani.

(четвртак, 21. нов 2019, 13:25) - anonymous [нерегистровани]

@Zitarice.

Da ,Japanci ne jedu hleba ,ali ste zato vrlo vaznu stvar zaboravili da kazete ,da svaki njihov obrok sadrzi dobru kolicinu rezanaca,a od cega se prave ,cik pogodi.

(четвртак, 21. нов 2019, 13:17) - anonymous [нерегистровани]

Zitarice

Japanci jedu veoma rijetko zitarce. U trgovinama imaju iste sokove, slatkise, itd. nema debelih Japanaca, semu Sumo rvaca. Dorucak, rucak, vecera imaju i do 30 sastojaka, od ribe, voca, povrca. Sve sto tijelu treba. Ali ne i zitarice.

A onaj hljeb sto su bake ukuvale nije bio nalik Sava hljebu u pekari. A jedna tepsija hljeba hranila je cijele ukucane. Danas neko pojede sam "tepsiju" hljeba tokom dana.

(среда, 20. нов 2019, 13:59) - anonymous [нерегистровани]

Baš tako

Bravo! Čovek prvo treba nešto da primeni pa onda da komentariše. Otkako sam izbacila proizvode od belog brašna i šećera moje zdravstveno stanje se preokrenulo za 100 steeni! Probajte 2 meseca i ako vam ne bude bolje nastavite da jedete.

(среда, 20. нов 2019, 10:26) - anonymous [нерегистровани]

Nutricionisti

Do "juče" niko cuo za gluten i odjednom svi strucnjaci i alergicni na njega. Neki novi trend. Menite se foliranja.