Фејсбук је постао старачки дом

Последњих дана друштвене мреже преплављене су обрађеним фотографијама које показују лица ваших пријатеља и познаника старијим него што јесу. Дојучерашњи тренд младости и идеалних пропорција лица и тела заменила су лица са борама, старачким пегама, седим брадама и косама. Шта се дешава? У питању је "Фејсап", апликација која мења корисничке фотографије и чини их млађим или старијим.

Фејсап апликација је заправо доступна већ неколико година, али је тек однедавно постала центар дешавања на друштвеним мрежама, где је више милиона људи искористило прилику да сазна како ће изгледати за 50 и више година.

Са апликацијом сам се сусрела сасвим случајно пре пар дана.

Док сам се са педесетак људи знојила у препуном аутобусу без климе, а који се вукао преко моста, решила сам да скратим време тако што ћу погледати шта има ново на друштвеним мрежама.

Отворим апликацију и тамо ме дочекаше фотографије пријатеља. Ту су оне мени знане очи и препознатљиви осмеси, али и седа коса и лице пуно бора.

Гледам и питам се – шта се дешава? Да нисам од умора и врућине пала у кому и пробудила се деценијама касније. Али не...

И неколико дана касније те објаве се понављају. Питам друга шта се дешава, а он уз шеретски осмех одговара "Фејсбук је последњих дана постао старачки дом".

"Ајде, Биљана, пробај и ти ту апликацију, да видимо како ћеш изгледати за неколико деценија", наставља он.

А мени се нешто ту и не улази. Нисам заинтересована да видим себе неколико деценија старију, са седом косом и избораним лицем. И не, не плашим се свог изгледа у старости. Није суштина у старости већ у старењу.

Не желим да прескочим толико важних тренутака у животу – лепе али и оне мање лепе јер живот наравно није бајка, састоји се из успона и падова, и све то треба преживети у реалном времену.

Желим да путујем – осетим Њујорк, изгубим се међу туристима на Тајмс скверу и одгледам бар две представе на Бродвеју. На листи жеља су и карневал у Рију, скок падобраном и да бар једном истрчим маратон.

Кад дође време за то, са човеком свог живота формирам породицу и уз њега и децу добијем понеку седу и бору на лицу. Ту врсту старења могу и да замислим, али не и ову на клик преко апликације.

Поред много лепих догађаја (рађања, прослава, осмеха), спремна сам и за оне не тако лепе тренутке у животу који ће се неминовно догодити и оставити боре које желим да зарадим, а не да ми их нацрта апликација.

Шта ће људима апликација која убрзава старење и време. Мени треба нешто што зауставља време у тренутку.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(понедељак, 05. авг 2019, 18:30) - Starija generacija [нерегистровани]

Zivite zivot u realnosti, a ne preko drustvenih mreza

Cestitam autorki na zdravom rezovanju. Smatram da su mladje generacije stvarnost zamenile virtualnim zivotom. Pisite vise tekstova o tome i upozorite na posledice drustvenih mreza.

(субота, 03. авг 2019, 21:16) - Boki [нерегистровани]

fejsbuk danas

U danasnje vreme na drustvenim mrezama se pojavljuju jako cudne aplikacije. Ova o kojoj govori autorka teksta je jedna od cudnijih i dobro ju je zapazila i analizirala u clanku.
Stvarno, trebaju nam vedrije aplikacije, a ne ove bizarne.

(среда, 31. јул 2019, 10:27) - anonymous [нерегистровани]

I ja ne zelim da ostarim preko klika

Autorka je u pravu - Nije sustina u starosti vec u starenju

(понедељак, 29. јул 2019, 16:06) - anonymous [нерегистровани]

Fejs je postao Maj Spejs

Facebook je inače starački dom pošto njega koriste jedino još stariji , obzirom da mladi ne koriste tu mrežu već su prešli na instagram.

(понедељак, 29. јул 2019, 10:10) - Iv [нерегистровани]

Amin !

Шта ће људима апликација која убрзава старење и време. Мени треба нешто што зауставља време у тренутку.