Славија, Булевар ослобођења и Рузвелтова пуштени у саобраћај

Јутрос у четири часа у саобраћај су, након 180 дана од почетка радова, пуштене у саобраћај улице Мије Ковачевића, Рузвелтова, Булевар ослобођења и Трг Славија, рекао је за РТС градоначелник Београда Синиша Мали.

Градоначелник Синиша Мали рекао је да су за нама велики радови и захвалио је грађанима на стрпљењу.

Обновљена је, наводи, инфраструктура, водоводна мрежа, а промењена је и контактна мрежа захваљујући чему ће шпански трамваји моћи да иду и Рузвелтовом улицом и преко Трга Славија.

"Ово је нова, лепша слика Београда и задовољни смо квалитетом радова и тиме што смо испунили обећање", рекао је Мали.

Објашњава да је остало да се ураде тротоари у Рузвелтовој и на Славији, јер су од извођача радова тражили да уместо асфалта ставе плоче и да за завршетак тих радова имају петнаестак дана.

"То је и лепше и функционалније, јер када се деси неки квар, не мора да се буши асфалт него се плоче помере и квар се санира", појаснио је Мали и додао да су то накнадни радови које је Град у међувремену тражио и који ће бити завршени најкасније у наредних 15 дана.

"Сваки семафор има звучне сигнале за слепе особе и то ћемо имати у свим улицама које будемо реконструисали. Уведена су и нова аутобуска стајалишта са дисплејима који показују када долазе аутобуси. Стајалишта су углавном остала иста, осим на Славији, где је стајалиште померено због боље проходности возила", објаснио је Мали.

Наводећи да су на Славији померени пешачки прелази и стајалишта јавног превоза, Мали је рекао да треба времена да се на то навикну и возачи и пешаци. Има новина и за возаче.

"Неопходно је обезбедити ефикасно одвијање саобраћаја, проточност саобраћаја. Због тога јавни превоз има две своје посебне траке – једну траку којом се крећу трамваји и тролејбуси, другу којом се крећу аутобуси", објашњава Душан Рафаиловић, градски секретар за саобраћај. 

Поводом пуштања у саобраћај тих саобраћајница, Мали се са градским званичницима и представницима медија провозао трамвајем од Рузвелтове улице преко Славије до Булевара ослобођења.

Захваливши радницима који су радили и по мраку и по киши и по хладном времену и када су биле велике врућине градоначелник је рекао да су они "урадили велику ствар за наш град".

Мали је истакао да ће се и убудуће наставити са радовима како би град било много лепши и бољи.

На питање новинара када се последњи пут возио трамвајем градоначелник је рекао: "То је било пре месец и по, два. Када је лепо време често на посао дођем пешке и онда с времена на време, када касним, улетим у трамвај".

На констатацију новинара да су у том периоду радови још трајали, одговорио је да се возио од Вуковог споменика до Скупштине града, те да радова није било у Булевару краља Александра.

Догађају су присуствовали председник Скупштине града Никола Никодијевић, главни урбаниста Милутин Фолић, помоћник градоначелника Борко Милосављевић, председник општине Палилула Александар Јовичић, председница општине Савски венац Ирена Вујовић, председник општине Врачар Милан Недељковић и други.

Уређење Славије је, поред реконструкције саобраћајнице, подразумевало и уређење простора испред зграде Народне банке Србије, а уређени плато представљаће својеврстан видиковац ка новоизграђеној фонтани у центру кружног тока.

Пешачки прелази су померени, па ће веће растојање обезбедити растерећење саобраћаја, а нове исцртане зебре су безбедније.

Када је реч о музичкој фонтани на Славији, она је од јутрос поново укључена и у зимском режиму ће радити од 9.00 до 22.00 часа, а музика ће се уз светлосне ефекте емитовати свакодневно од 19.00 до 22.00 сата.

Фонтана, која се простире на 800 квадратних метара водене површине и има 350 млазница и више од 400 рефлектора, радиће и на ниским температурама јер има грејаче.

Грађани са којима је репортер РТС-а разговарао задовољни су јер су завршени радови на Славији и сматрају да су они добро урађени. Проблем за неке за сада представља нова локација аутобуске станице.

Градоначелник Београда најавио је за следећу годину реконструкцију улица Краљице Марије, Џорџа Вашингтона, Цара Душана, Кнеза Милоша.

Инвестициони циклус у Београду је кренуо, каже градоначелник, гради се гондола која ће повезивати Калемегдан са парком Ушће, који се обнавља.

број коментара 12 пошаљи коментар
(четвртак, 16. нов 2017, 18:20)
Sale [нерегистровани]

cestitke

Cestitam vam Beogradjani, grad vam sve lepse i lepse izgleda. Pozz

(четвртак, 16. нов 2017, 14:08)
anonymous [нерегистровани]

Slavija

Na trgu vise nema spomenika koji je vozacima zaklanjao pregled i odvracao paznju sa voznje. Sada velika fontanasa sa promenljivim vodoskocima daje mnogo bolji pregled i manje odvraca paznju. Sve pohvale planerima za poboljsnje bezbednosti ucesnika u saobaracaju.

(четвртак, 16. нов 2017, 10:42)
anonymous [нерегистровани]

A most?

A sta bi sa Brankovim mostom?! Rece onomad gradonacelnik bice gotov do 15. oktobra. Doduse nije rekao koje godine...

(четвртак, 16. нов 2017, 10:38)
Milana [нерегистровани]

Svaka čast

Ovim je rešeno dosta problema u Beogradu...Nema gužve na Slaviji što je najbitinije...

(четвртак, 16. нов 2017, 10:37)
Kija [нерегистровани]

Rešen problem...

Rešen je još jedan problem u Beogradu...

(четвртак, 16. нов 2017, 10:22)
anonymous [нерегистровани]

mala

Slavija je napokon bez guzve..

(четвртак, 16. нов 2017, 10:11)
Ivanitza [нерегистровани]

!

Neće biti više gužve,sve izgleda lepo i funkiconalno.Posle toliko godina Beograd se sređuje i izgleda svetski.

(четвртак, 16. нов 2017, 10:07)
anonymous [нерегистровани]

Sanja

Beograd postaje moderna evropska prestonica kakva i zasluzuje da bude.

(четвртак, 16. нов 2017, 10:00)
Kika [нерегистровани]

+++

Beograd je resio js jedan veliki problem jer je jedna znacajna saobracajnica preuredjena i zaista privedena nameni.

(четвртак, 16. нов 2017, 09:48)
Tanja [нерегистровани]

k

Lepo izgleda, a napokon i da se smanje gužve...