Сусрет с историјом и њеним најсуровијим лицем

У понедељак се навршава 75 година од ослобађања Аушвица. Некада логор, данас је место где се посетиоци директно сусрећу с историјом и њеним најсуровијим лицем.

Око 200 преживелих логораша вратиће се сутра на место ужаса из Другог светског рата. Поред њих, 75-годишњици ослобођења кампа Аушвиц Биркенау присуствоваће и бројни потомци логораша.

Холокауст је готово потпуно уништио јеврејску заједницу у Европи.

"Када је мајка мог пријатеља умирала, рекла му је да она заправо није хришћанка, као ни он, већ да су ортодоксни Јевреји из Русије", прича Линда Силверман из Велике Британије.

Главни пољски рабин, Њујорчанин са адресом у Варшави, каже да је Холокауст за преживеле Јевреје у неким случајевима значио и губитак идентитета.

"Пре пар година посетила ме је једна жена са двоје деце, сином од 20 година и кћерком од 16 година и рекла ми: Рабине, мислим да су родитељи моје мајке Јеврјеји. Питао сам зашто, а она каже да је њена бака правила палачинке које нико није правио и које није видела док није налетела на групу Израелаца, туриста који су путовали са палачинкама као бакиним. Мадца се зову. И рабине, бака је користила речи које нико не зна. Кад бисмо били неваљали звала би нас мишуга, што на јидишу значи блесаво, лудо", прича рабин Мајкл Шудрих.

Муж Лусине ле Жарден која држи књижару у Јеврејској четврти у Кракову је помогао преживелом из Аушвица да нађе јединог преосталог рођака који живи у малом месту у Пољској.

"Тај човек је рекао 'не'. Рекао је да не жели да га сретне јер живи у малом граду где нико не зна да је пореклом Јеврејин", каже Лусина Жарден.

У Аушвиц је послато и 25.000 људи са територије Краљевине Југославије, углавном Јевреја, али и противника и бораца против нацистичког режима.

Међу високим званицама сутра ће у Аушвицу боравити многобројни председници држава и влада, међу њима и Ана Брнабић.

Ипак, због затегнутих односа Варшаве и Москве, Русију, земљу наследницу Совјетског савеза, на церемонији ослобођења ће представљати тек амбасадор те земље.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(понедељак, 27. јан 2020, 08:30) - Маторац [нерегистровани]

Истина

Броз је био Хрват.

(понедељак, 27. јан 2020, 06:45) - anonymous [нерегистровани]

Зато што се о Јасеновцу не прича сами смо криви!

Да нису тамо страдали и Јевреји, о Јасеновцу се данас не би ни знало и зато им вечно хвала! Због "братства и јединства" ћутало се злочинима НДХ против нашег народа у Хрватској и БиХ и '90-их нам се то обило о главу! Мислите о томе!

(недеља, 26. јан 2020, 22:45) - anonymous [нерегистровани]

aušvic

Kakav kamp, to je konc. logor. Posetila sam ga kao dete od 17 godina. Zanemela i uvek ću se sećati. Da se zlo više nikada ne ponovi!!!!

(недеља, 26. јан 2020, 21:18) - Vladimir [нерегистровани]

Zanimljivo

da ceo svet priča o Aušvicu a da se Jasenovcu ne pridaje ni hiljaditi deo medijske pažnje.