Зеленски "дозволио" Гончаруку да остане премијер Украјине

Украјински председник Володимир Зеленски дозволио је премијеру Олексију Гончaруку да остане на челу владе након што је поднео оставку због аудио-снимка у којем критикује Зеленског.

У видео-снимку на којем Зеленски и Гончарук седе за столом, председник Украјине је рекао да ће Гонарчуку и његовој влади дати шансу, док је премијер "углавном био тих", преноси Ројтерс.

Гончарук је понудио оставку након што се у аудио-снимку, који је кружио по друштвеним мрежама ове недеље, могло чути како критикује председника, али је за Ројтерс раније навео да би могао да задржи посао.

На снимку са састанка Гончарука и министра финансија са украјинском националном банком, који је одржан у децембру прошле године, може се чути мушкарац који коментарише како Зеленски има мањак знања из економије.

"Одлучио сам да дам шансу вама и вашој влади", рекао је Зеленски, али је додао како Влада није испунила одређене задатке, попут разрешавања министара који не раде на реформама.

Председник Украјине је украјинском премијеру рекао да му је јавност позајмила своје поверење и додао да Гончарук још није исплатио ову позајмицу украјинском друштву.

Због снимка, Гончарук је понудио оставку и на Фејсбуку написао да је Зеленски "пример отворености и пристојности".

"Ипак, да бих отклонио било какве сумње у поштовање и поверење у председника, написао сам писмо о оставци и предао га председнику, који има право да га поднесе парламенту", објавио је Гончарук на Фејсбуку раније данас.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 18. јан 2020, 09:16) - anonymous [нерегистровани]

Pravo rece

Zelenski je po profesiji glumac. Sta je sporno rekao. Zelenski normalno reagovao i on zna gde je tanak.