Има ли Салвини разлога да стрепи од покрета "Сардине" који "дрма" Италију

Покрет "6.000 сардина" у Италији брзо се шири и окупља људе који се супротстављају лидеру деснице Матеу Салвинију и његовим савезницима. Након скупова у Болоњи и другим градовима очекују се нови протести широм земље. Неки медији наводе да би на окупљању у Риму могло да буде 120.000 људи. Ово је шест ствари које би требало да знате о новом покрету који је једна од главних вести у Италији.

Откуд сардине у имену?

Покрет је основан прошлог месеца у Болоњи, главном граду регије Емилија-Ромања. Иницијатори су се надали да ће привући 6.000 људи али се појавило двоструко више. Они су се "као сарине" спаковали на главном тргу.

Шта им је циљ?

Желе да осујете успон на власт Салвинијеве Лиге, прво у Емилија-Ромањи, где су за јануар заказани избори, а затим и даље.

Како су се ширили?

"Сардине" су веома брзо стекле популарност и задобиле су присталице у осталим градовима Италије. Слика са протеста у Торину где су окупљени заједно певали песму "Бела ћао" обишла је свет.

Перцепција покрета у народу

У анкетама у новембру, 40 одсто грађана Италије препознало је покрет "6.000 сардина" као највећу претњу за Матеа Салвинија.

Шта каже Салвини?

Очекивано, италијански десничарски лидер је одбацио идеје покрета. На Твитеру је написао да он више воли мачке због тога што оне "једу сардине када су гладне".

Каква је будућност "сардина"?

Покрет је истицао да није политичка странка и да нема намеру то да постане, али чланови тврде да желе да размрдају Италијане да се боре против антиимигрантских ставова. Већ су показали да могу далеко да премаше постављене циљеве и бројеве а њихова судбина зависиће од наредних великих протеста.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(субота, 14. дец 2019, 15:14) - FORum LIvii [нерегистровани]

hibridni derivat

Salvini i njegova Liga je najjaca politicka stranka.
Stare politicke snage , bore se protiv promena i lazima , optuzbama ali i formiranjem hibridnih snaga.
Prvo su ga svrstavali u populiste i napadali ga zbog prijateljstva sa Orbanom i Le Pen ..
Skoro su proglasili za fasistu.Onda su mu podneli optuzbu zbog zabrane iskrcavanja imigranata u ionako migrantima prenatrpanu Italiju.EU ga napada zbog njegovog insistiranja na ravnomernoj distribuciji migranata.Napadaju ga i zbog namere da ukine sankcije Rusiji i posete Krimu.Zbog sporazuma sa Kinom i ugovorima o kineskim investicijama u luke Trst i Genova.Zbog zahteva za reformom EU.
I pored napada , njegova Liga pobedjuje na lokalnim i pokrajinskim izborima !

(субота, 14. дец 2019, 13:57) - Ivan921 [нерегистровани]

Pd

Sardine je osnovao PD da bi naskodio Salviniju jer u PD narod nema poverenje.

(субота, 14. дец 2019, 12:08) - anonymous [нерегистровани]

Nejasno!

Sem sto su protiv Salvinija u ovom tekstu nije jasno navedeno zasta se taj pokret zalaze, gde se svrstavaju i za koje ciljeve se zapravo bore.