Шест ствари које морате знати о Вoлодимиру Зеленском

Председник Украјине Володимир Зеленски састаће се данас у Паризу први пут са руским колегом Владимиром Путином. Извесно је да Зеленски Путину неће постати дражи глумац од Милоша Биковића, али бар језичке баријере међу председницима неће бити. Ово је шест ствари које морате знати о Вoлодимиру Зеленском.

Јеврејско порекло

Володимир Зеленски је рођен 25. јануара 1978. године у Кривом Рогу у јеврејској породици. Када је изабран за председника, многе је изненадило јеврејско порекло новог председника државе.

Комичар и глумац

Пре него што је постао председник, Зеленски је био глумац, комичар, сатиричар и телевизијска звезда у Украјини. Још као седамнаестогодишњак почео је да се такмичи у популарном совјетском надметању комичара "КВН". Ускоро је основао своју трупу која ће касније прерасти у моћну продуцентску кућу.

Руско окружење

Зеленски је, као и његова супруга Олена, одрастао у окружењу у којем се претежно причало на руском. Добар део својих глумачких улога одиграо је на руском језику. 

Слуга народа 

Четири године пре него што је постао председник, Зеленски је у серији "Слуга народа" тумачио лик професора историје који постаје председник Украјине.

Новогодишња кандидатура 

У складу са својом професијом, Зеленски је председничку кандидатуру званично објавио 31. децембра 2018. године када је као један од забављача одржао говор у току новогодишњег телевизијског програма који је припремила његова продуцентска кућа.

Убедљива победа

Под утицајем лика из серије са којим су га грађани поистоветили, Украјинци су нескривено прижељкивали да Зеленски уђе у политичку борбу и пре него што је сам одлучио да се кандидује за председника. Када је то учинио, у другом кругу председничких избора 2019. године освојио је чак 73 одсто гласова.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 09. дец 2019, 14:14) - anonymous vikilis [нерегистровани]

namestaljka

Opet neka Americka" namestaljka "