Трамп кренуо у "функционерску" кампању

Амерички председник Доналд Трамп обишао је у Тексасу фабрику технолошког гиганта "Епла", у чијој близини је почела изградња новог кампуса вредног милијарду долара.

Доналд Трамп је са извршним директором "Епла" Тимом Куком посетио фабрику у Остину и истакао да се његови напори да компаније враћају високо плаћене послове у САД дају резултате.

Бела кућа је саопштила да ће председник "из прве руке", од радника, сазнати како се производи састављају у фабрици.

"Видимо почетак веома моћне и важне фабрике", рекао је Трамп, који истиче раст запослености у држави која је кључна за Републиканце пред изборе 2020. године. 

Технолошки гигант "Епл" је, у близини фабрике која производи последњу генерацију "Мекбук про" лаптопова од 2013. године, почео изградњу новог кампуса вредног милијарду долара, пошто се влада САД сагласила да одустане од увођења царина на неке компјутерске делове из Кине.

Тим Кук је раније указао Трампу на проблем који би повишене царине могле да представљају за "Епл", посебно за "ајфон".

Председник је приметио да је "за Епл веома тешко да плаћа царине, ако се такмичи са веома добром компанијом која их не плаћа".

Трампова посета је уследила након најаве "Епла"у септембру да ће наставити да производи у Остину, где планира запошљавање још пет хиљада људи до 2022. године.

Иначе, Трамп је посетио Тексас и прошлог месеца, када је обишао нову "Луј Витонову" фабрику. 

Царински рат САД и Кине приморао је неке компаније да одложе своја улагања, пошто договор две земље, који је објављен у октобру, још увек није коначан.

Америчке царине на кинеску робу, у вредности од 160 милиона долара, почињу да се примењују 15. децембра и погодиће многе америчке потрошаче.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(четвртак, 21. нов 2019, 15:02) - anonymous [нерегистровани]

Bravo!

Da li je to nagovestaj da ce porodica Tramp poceti da povlaci svoje fabrike iz Kine ka Americi? Da li to znaci da Kineska vlada vise nece kupovati Americke fabrike i placati radnike to Kineskim normama?

(четвртак, 21. нов 2019, 12:25) - anonymous [нерегистровани]

Stancanje

kakve i odakle te milijarde dolara koje svakodnevno dele levo i desno a zemlja im u bankrotstvu

(четвртак, 21. нов 2019, 11:53) - anonymous [нерегистровани]

Високо плаћени послови

Зато ће и цене да се разликују, у Кини су имали радну снагу која је примала неклико процента од плате која ће да буде у уса па очекујем и вишеструко веће цене.

(четвртак, 21. нов 2019, 11:52) - anonymous [нерегистровани]

I tu posle dolazi alternativa

Kako ćemo sad? Hoćemo li amerikancima da plaćamo po 200 dolara mesečno kao Kinezima i da zahtevamo da rade po 12 sati na dan, hoćemo li da malo skratimo basnoslovni profit, ili ćemo naše famozne ajfone da prodajemo za cenu svemirskog broda, pa ima da ga kupuje samo šaka ljudi, ako i oni. Jer sve što se premestilo u Kini se zbog tog jedinog razloga i premestilo, a to su veoma mali troškovi proizvodnje, pogotovo sa radnom snagom.

(четвртак, 21. нов 2019, 11:40) - anonymous [нерегистровани]

Ogrizak

Ne vjerujem da ce ga i Trump kupiti kad se sad 'kineski' laptop 13" prodaje za ~2000€.

(четвртак, 21. нов 2019, 10:23) - Сињи Сокол [нерегистровани]

Биће скупо

Ови лaптопови ће бити толико скупи, да ће их куповати само они амерички патриоти, који ионако имају много кредита од неке банке.