"Aqua alta" уништава Венецију

Један од најпознатијих градова на свету и некадашња престоница Млетачке републике смештен је на североистоку Италије, на Јадранском мору. Изграђена је на 118 малих острва у Венецијанској лагуни повезаним каналима. Заштитник града је Свети Марко. За тај град везује се феномен аква алта, необично висок ниво водостаја мора изазваног плимом.

Порекло имена Венеција

Не може се са сигурношћу рећи одакле потиче име Венеција, али се претпоставља да име потиче од назива народа Венети, који је насељавао то подручје у 10. веку пре нове ере. Венеција се још назива "Невеста Јадрана", "Град маски", "Град мостова", "Плутајући град".

Какве везе има Млетачка република са Венецијом? 

Млетачка република била је средњовековна аристократска трговачка република, чији је главни град била Венеција. Млетачком републиком владао је дужд, који је владао доживотно, а бирала га је аристократија.  

Шта је aquа alta?

Аква алта или "висока вода" је феномен којим се објашњава необично висок ниво водостаја изазваног плимом у северном делу Јадранског мора у области Венето. Плимни талас максимални ниво достиже у Венецијанској лагуни и плави Венецију и град Кјођу. Јавља се најчешће између јесени и пролећа, када дувају ветрови "широко" и "бора". Највећа поплава која је задесила Венецију била је 1966. године.

Да ли Венеција тоне?

Венеција тоне брзином од једног или два милиметра годишње. Током 20. века Венеција је потонула око 12 центиметара.

Колико туриста годишње посети Венецију?

Према писању Си-Ен-Ена, у 2017. години Венецију је посетило више од 36 милиона туриста. Дневно кроз град прође око 32.000 туриста пристиглих са крузера.

Која су најпознатија знамења Венеције?

Гондола, мост Ријалто (мост новца), Трг Светог Марка, Велики канал.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 17. нов 2019, 07:39) - anonymous [нерегистровани]

Зашто Венеција тoне

Венеција тоне 2,3 мм годишње. Део Балкана и део Италије, заједно са Јадранским морем, леже на рогу Афричке плоче која се подвлачи под Евроазикску
ЗА хиљаду година Венеција ће пото ути 2,3 метра.