Ево Моралес прихватио азил у Мексику

Бивши председник Боливије Ево Моралес прихватио је понуду за политички азил у Мексику, дан након подношења оставке због оптужби за изборну крађу.

Ево Моралес је на Твитеру објавио да га повређује што напушта Боливију, али да ће се вратити са више снаге и енергије.

Министар спољних послова Мексика Марсело Ебрард је потврдио да се Моралес укрцао у авион мексичке владе.

Истовремено, војни командант Боливије наредио је трупама да подрже полицију која се сукобљава са Моралесовим присталицама. Према извештајима, у тим сукобима повређено је двадесетак особа.

Потпредседница боливијског сената Жанине Ањез навела је да ће она преузети функцију вршиоца дужности председника док се не одрже нови избори.

Ањезова је ово објавила након што су потпредседник Боливије, председник Сената и председник Доњег дома парламента поднели оставке, што њу чини следећом у реду за преузимање функције председника. Оставку је поднео и министар одбране Боливије 

Према уставу Боливије, ко год постане вршилац дужности председника, дужан је да у року од 90 дана распише нове изборе. 

Министар одбране поднео оставку 

Боливијски министар одбране Хавијер Завалета поднео је данас оставку због протеста који погађају ту земљу, саопштило је Министарство одбране Боливије.

"Подносим оставку на место министра одбране, како бих одржао јединство оружаних снага", рекао је Завалета и додао да врховни командант Ево Моралес, који је пре два дана поднео оставку, никада није наредио војци ни морнарици да упере оружје у свој народ.

Истовремено, Завалета је позвао председничког кандидата и главног Моралесовог ривала на недавно одржаним изборима Карлоса Месу и вођу протеста Луиса Фернанда Камача да спрече ескалацију сукоба.

број коментара 14 Пошаљи коментар
(уторак, 12. нов 2019, 16:28) - anonymous [нерегистровани]

Rekao bih...

Prosao covek ko Isus Hrist, samo sto ga nisu razapeli ni krivog ni duznog.

(уторак, 12. нов 2019, 15:19) - глас разума [нерегистровани]

То је она Демократија какву политички запад преферира

Најури све оне који не мисле као ти, запрети им, улази им на посед, у куће, нападни им породице, учини им живот немогућим, да би поднели оставке и побегли спасавајући сопствене животе од руље, а ти онда преузми дужност в.д. председника... само не знам на основу чега, на основу буке, галаме и насиља. Њихова је срећа што је Моралес човек који није желео насиље и мисли добро свом народу, али свеједно када његови опоненти сад буду зајахали власт, насиље ће осетити сви они који се буду и даље изјашњавали као Моралесове присталице, јер његова опозиција је очито спремна и на најтеже насиље, тако је и по најопробанијим манирима дивљег запада и преузела државу... а знамо сад сви да се тој несрећној држави не пише добро у времену које долази. Јер сви ти који на тај начин дођу до парчета власти, користе исту за лични интерес и богаћење уз неизбежно служење тихом и прикривеном окупатору и колонијалној сили на чијим су крилима створили ту насилну критичну масу. Класичан је ово пример како се нормална држава руши изнутра. По медијима изгледа да је ових насилника бар 70% а уствари верујем и убеђен сам да ни сад немају већину... али демократија је чудо, када си гласан, бучан и спреман на насиље!

(уторак, 12. нов 2019, 14:05) - anonymous [нерегистровани]

verovatno

da je narodu dosta za 14 god vladavine.

(уторак, 12. нов 2019, 13:43) - anonymous [нерегистровани]

re. @Nemaju naftu

Problem vase teorije je u tome sto svako ko se raduje uvodjenju nametnute zapadne demokratije zivi jos bednije. Bolivija je ionako siromasna. Sada su ga definitivno ugasili.

(уторак, 12. нов 2019, 10:52) - dragec 57 [нерегистровани]

Pa morali su silom da ga uklone

Slican scenario kao u Venecueli s tim da tamo to nije proslo.Ovde se ne radi o nafti nego o litijumu za baterije najnovijih elektricnih automobila.U Boliviji se nalazi 8% svetskih rezervi.E sad sama eksploatacija unistava zivotnu okolinu sto je i dokazano.Ali svetske mocnike to ne interesuje posto ne zive tamo.Ne verujem da bi Morales uradio nesto protiv svog naroda.Propaganda zapada je odradila svoje i zapalila mase koje bezglavo hoce promenu vlasti.

(уторак, 12. нов 2019, 10:47) - горица [нерегистровани]

хахахаха

браво за психијатријску теорију

(уторак, 12. нов 2019, 10:27) - anonymous [нерегистровани]

Јао, невоље

Горко ћете плакати због овога, као и ми, као и Либијци, као и Украјинци....Прешли сте у робовски мод. Сада очекујте беду,кад, чемер и безскрупулозно трошење ваших природних ресурса од стране САД....

(уторак, 12. нов 2019, 10:26) - anonymous [нерегистровани]

@Nemaju naftu.

I sta imaju od toga sto ne eksploatisu litijum ,kakve koristi ima narod ako je sve to u drzavnom vlasnistvu i cami pod zemljom.

(уторак, 12. нов 2019, 09:52) - anonymous [нерегистровани]

jadne sluge

Vi sto pozdravljate proterivanje Moralesa ste jadne sluge robovskog kapitalizma i americkog imperijalizma. Vi ste toliki robovi da vise to i ne vidite, a i kraj vam se priblizava...

(уторак, 12. нов 2019, 09:36) - anonymous [нерегистровани]

Ma gdje bi oni

Ameri i CIA umjesani? Ma kakvi, srpska paranoja, teorije zavjere, bolivijski narod dosao sebi itd.