Израелци бирају – Нетанјахуова шанса за политички опстанак

Грађани Израела други пут ове године излазе на ванредне парламентарне изборе. Однос снага међу главним ривалима је изједначен. Многи изборе виде као борбу за политички опстанак премијера Бенјамина Нетанјахуа. Мора да победи – у супротном му прети тужба за корупцију.

Нешто мање од шест и по милиона грађана има времена до 21 сат да искористи своје бирачко право. Да на преко 10.000 бирачких места све протекне без проблема, брине 18.000 полицајаца.

Да ли су грађани засићени честим изборима показаће резултати, али су леп дан искористили да масовно оду на плаже и у тржне центре. И главни ривали Бенјамин Нетанјаху и Бени Ганц су на јавним местима, користе сваки тренутак да придобију бираче. 

"Да ли желите да вам премијер буде из Плаво-беле странке. Хоћете ли левичарску владу и коалицију са арапским партијама. Нећете то! Зато гласајте за Ликуд", каже Бенјамин Нетанјаху, премијер Израела. 

"Слушајте ме пажљиво. Можемо да донесмо промене Израелу", каже Бени Ганц из Плаво-беле странке.

Бенјамин Нетанјаху је израелски премијер с најдужим стажОм. После априлских избора није успео да састави нову владу, иако су Ликуд и његови савезници освојили већину. Али уместо да врати мандат за формирање владе, Нетанјаху је расписао нове изборе. То је његова политичка борба за преживљавање. Већ у октобру чека га прво саслушање за корупцију.

"То је бити или не бити. Нетанјаху је најбољи премијер до сада. Израелу је потребан такав лидер", каже један гласач.

"Нема никакве разлике између ових и претходних избора. Не би ме изненадило да за шест месеци поново гласамо", каже један Израелац. 

Нетанјахуово контроверзно обећање о анексији дела Западне обале поред реке Јордана, поделило је јавност, са негодовањем је примљено у иностранству. Бени Ганц из Плаво-беле странке сматра да су то празна предизборна обећања. Бивши војни командант подсећа да је за његову странку Јорданска долина заувек део Израела.

"Знамо да је то такмичење између Бенија и Бибија, али се они не разликују. То је као Кока- кола и Пепси-кола. Ниједан не мисли да престане да окупира нашу територију", каже Мухамед Штаја, премијер Палестине.

У предизборној кампањи Нетанјаху се представио као државник и једини који је у стању да обезбеди сигурност земље оцењују аналитичари. Путовао је у Лондон, срео се са Путином у Сочију. Доналд Трамп је најавио да ће мировни план за Блиски исток представити одмах после избора. Какав ће одговор бити зависиће од тога која ће коалиција бити на власти.

број коментара 0 Пошаљи коментар