Све видљивија неслагања унутар Г-7

Француски председник је овог викенда домаћин самита Групе седам најразвијенијих земаља света. Очекује се да ће светски лидери размотрити горуће теме – од политичких криза, страха од рецесије до неједнакости и климатских промена. Уочи самита, све су видљивија неслагања унутар Г-7, посебно када је реч о повратку Русије у формат Г-8.

Француско одмаралиште Бијариц, овог викенда угостиће најмоћније лидере света. Упркос летњој сезони, град је под опсадом снага безбедности. Претворен је у тврђаву, због најављених демонстрација антиглобалиста, "жутих прслука" и баскијских националиста.

За француског председника Макрона самит у Бијарицу прилика је да учврсти имиџ глобалног посредника у време дубоке политичке и економске несигурности у свету.

Аналитичари су, међутим, скептични. Пукотине у Г-7 све су видљивије, а трансатлантски односи у сенци трговинских спорова и расправе о клими.

Домаћини зато не искључују могућност да на самиту уопште не буду усвојени закључци.

"Закључци ће се суштински односити на питања неједнакости у свету и климатске промене. Не видим да ће председник Трамп бити спреман да потпише такав завршни документ. Прошле године у Канади одбио је да га потпише", рекао је Франсоа Ејзбур са Међународног института за стратешке студије у Паризу.

Русија је још једна од тачака спорења. Док се Трамп залаже за повратак Русије у формат Г-8, француски председник сматра да би, због нерешене украјинске кризе, то била стратешка грешка. Руски председник за сада опрезно реагује.

"Како да се вратимо у организацију која више не постоји? То је сада Г-7, а не Г-8, али никад не реци никад. Заправо, био је ред на нас да организујемо самит Г-8, али се наши партнери нису појавили. Сви сте и даље добродошли", навео је Владимир Путин.

Пред одлазак на самит, званичници Беле куће саопштили су да ће се у Бијарицу врло вероватно разговарати о повратку Русије у Г-8, али да се неће гласати о томе, јер се одлуке доносе консензусом.

број коментара 0 Пошаљи коментар