Дим из Амазоније помрачио Сао Паоло усред дана

У понедељак око 15 сати по локалном времену, тама се надвила над бразилским градом Сао Паолом. Појава која је изненадила становнике може се објаснити доласком хладног фронта са истока бразилске државе, с тешким облацима и ветром који су донели честице пожара из Амазоније.

Слично феномену који се овог лета појавио и у области Сибира, комбинација дима ватре, густих кишних облака и хладног фронта привремено је замотала највећи бразилски град у таму.

Према наводима Центра за управљање климатским ситуацијама Бразила, због влажног времена и поларног улазног ваздуха, температура је умерено пала од раних јутарњих сати.

Из Националног завода за метеорологију (Инмет), осим хладног фронта, "мрак" у Сао Паолу узроковао је и дим због пожара који је захватио Амазонију.

"Честице, које потичу од дима великих пожара у Боливији, изазвале су мрак заједно са хладним и влажним ваздухом са обале Сао Паола", каже тамошњи метеоролог Инмета Франко Виљела.

Из телевизије Климатемпо наводе да је дим путем ветра дошао из бразилске државе Рондонија и Боливије у Сао Паоло.

"Хладни фронт је променио смер ветровa и тако пренео дим у Сао Паоло", рекла је метеоролог канала Климатемпо Жозелија Пегорим.

Ове године Бразил је имао највећи број шумских пожара од 2013. године. До недеље је забележено укупно 71.497 пожара.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 23. авг 2019, 00:43) - anonymous [нерегистровани]

Eureka

Osnovni koncept koji geoinžinjerski avioni podražavaju na veštački način širom sveta.