Ирански танкер се удаљава од Гибралтара

Ирански танкер, који је шест недеља био заточен у Гибралтару, почео је да се удаљава, показују подаци за праћење морског саобраћаја. Испловљавање је омогућено пошто су британске власти у тој територији јуче поново одбиле амерички захтев да не ослободе тај танкер. Власти Гибралтара су га заплениле због наводоног кршења санкција Европске уније против Сирије.

Танкер "Едријен Дарја 1", ранијег назива "Грејс 1" са иранском заставом, превози лаку сирову нафту у вредности од 130 милиона долара.

Подигао је сидро и кренуо из Гибралтара око поноћи по локалном времену.

Влада те британске територије наводи да је танкеру дозвољено испловљавање јер америчке санкције против Ирана не важе за Британију и друге чланице Европске уније.

Гибралтар је одобрио кретање тог танкера пошто је добио писмена уверавања од владе у Техерану да неће искрцати терет у Сирији.

"То је важна чињеница када је реч о одредишту танкера и потенцијалном кориснику те нафте", истакао је Фабијан Пикардо, премијер Гибралтара.

На ослобађање танкера реагује и званични Вашингтон.

"Иранска привреда је у колапсу, катастрофалном стању. Иран као земља има огроман потенцијал. Можемо да урадимо нешто веома брзо, али они не знају како да почну разговоре јер су веома поносан народ", рекао је амерички председник Доналд Трамп.

Техеран је саопштио да је спреман да пошаље поморску пратњу за танкер ''Едријен Дарја 1''.

То пловило има посаду од 29 чланова, из Индије, Русије, Летоније и са Филипина, а заустављен је почетком јула уз помоћ британских маринаца, пошто је влада Гибралтара утврдила да се креће ка Сирији и да крши санкције Европске уније.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 19. авг 2019, 12:20) - anonymous [нерегистровани]

Pusteni ali dokle

Dakle ovi gusari ga pustili dok ga sljedeci ne ''zaskoce''?