Авганистан погубнији од Ирака

Борба са талибанима у Авганистану, већ други месец за редом, погубнија је по америчке снаге него рат са побуњеницима у Ираку, при чему је на авганистанском бојишту током јуна убијено 46 војника, док је на ирачком фронту страдао 31 припадник коалиционих снага.

Повећани број жртава у Авганистану резултат је нове тактике талибана, који су успели да се прегрупишу и покрену читав низ озбиљних борбених операција од када су, после инвазије 2001. године, збачени са власти, наводи се у новом извештају Пентагона.

Током маја, такође, у Авганистану је убијено нешто више војника коалиционих снага него у Ираку. На ирачком фронту је, пре два месеца, убијен 21 војник, док је коначни биланс жртава у Авганистану износио две жртве више.

Америчке аналитичаре брине и чињеница да је јун био најсмртоноснији по војнике коалиционих снага од почетка инвазије на Авганистан, при чему су Уједињене нације упозориле и на све већи број цивилних жртава у тој земљи.

Током јуна у Авганистану је убијено 28 Американаца, 13 Британаца, два Канађана, Пољак, Румун и Мађар. У истом преиоду, у Ираку је погинуло 29 америчких војника и војник из Грузије.

Релативно низак ниво насиља у Ираку објашњава се комбинацијом неколико фактора, укључујући и резултате америчке офанзиве против побуњеника, све јачи отпор локалног становништва радикалним исламистима, покушајима да се око бројних отворених питања између шиита и сунита постигну компромиси, те прекиду ватре који је прогласио верски лидер шиита Мократа ал Садр.

У мају прошле године у Ираку је убијен 131 амерички војник, а месец дана касније 108.

Од почетка рата у Ираку 2003. године, у тој држави убијено је 4.113 Американаца, док се тројица воде као нестали. Број жртава у Авганистану знатно је мањи јер је у тој држави погинуо 541 Американац, или укупно 872 припадника коалиционих снага.

Истовремено, убијено је око 30.000 припадника ирачких оружаних снага и безмало 9.000 авганистанских војника.

Процене о броју цивилних жртава у Ираку процењују се од 100.000 до 500.000.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 01. јул 2008, 21:23) - nenad sinobad [нерегистровани]

reakcija

sta su trazili to su dobili,netreba da nam bude i nije nam ih zao