Трамп: Си се понаша одговорно

Амерички председник Доналд Трамп изјавио је да верује да се кинески председник Си Ђинпинг понашао "врло одговорно" у вези с протестима у Хонгконгу, покренутих због предложеног закона о изручењу који би омогућио слање становника те аутономне регије на суђење у Кину.

"Тренутно радимо на трговинским договорима. Видећемо шта ће се догодити", рекао је амерички председник новинарима у Белој кући пре сусрета с пакистанским премијером Имраном Каном. 

Хонгконг је већ два месеца поприште понекад насилних протеста, што је највећа криза откад су Британци 1997. вратили тај град Кини под условом да његови становници уживају демократске слободе према формули "једна држава, два система".

"Знам да је то врло важна ситуација за председника Сија", казао је Трамп и додао како би их "Кина могла зауставити ако би то хтела".

"Мислим да је кинески председник Си деловао одговорно, веома одговорно", рекао је председник САД и закључио како се "нада да ће Си учинити праву ствар".

Протести у бившој британској колонији почели су 9. јуна због незадовољства законом који је требало да омогући изручење осумњичених Кини. Становници Хонгконга сматрају како би то поткопало правосудну независност те покрајине и изложило људе опасностима политичких оптужница.

Талас протеста је у недељу постао насилан када су групе мушкараца, већином у белим мајицама, насрнуле на антивладине демонстранте палицама, штаповима и металним шипкама у тренутку док су се враћали кући након још једног скупа. 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 23. јул 2019, 07:38) - anonymous [нерегистровани]

Slučajnost?

Isto to je govorio i Obama 2013 o Janukoviču kad su počeli neredi u Kievu. A znamo kako se to završilo.