Рјабков: Треба се ослободити долара као кључне валуте

Русија позива међународну заједницу да крене ка независности од финансијског система које контролишу САД и америчког долара као кључне валуте, изјавио је заменик министра иностраних послова Русије Сергеј Рјабков.

"Морамо се заштитити од политичких злоупотреба учињених уз помоћ америчког долара и америчког банкарског система", рекао је Сергеј Рјабков у Каракасу, на међународној конференцији за подршку међународном праву, преноси Тас.

Руски високи дипломата навео је ситуацију у Венецуели као пример "непристојне злоупотребе имовине која се држи у западним банкама".

"Ово је само један од примера шире политике намерног подстицања кризе да би дошло до промене владе, да се легитимно изабрани политичар замени америчким марионетама", рекао је он.

Према Рјабкову, нису тачне тврдње Сједињених Држава и њихових савезника да настоје да створе светски поредак заснован на правилима.

"Ми мислимо да то није светски поредак заснован на правилима, већ наметнут и подметнут светски поредак", навео је Рјабков.

Рјабков је у посети Каракасу од 20. до 22. јула, где учествује на министарском састанку Покрета несврстаних.

Усред политичке кризе у Венезуели која је избила на почетку године, западне банке су замрзнуле имовину легитимне владе те земље, преноси агенција.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 21. јул 2019, 21:52) - anonymous [нерегистровани]

Venecuela vise nikad nece videti taj novac...

Posto ne mogu da je pljackaju kako su zamislili, drpice im sav novac i zlato po stranim bankama.
Venecuela ce morati da krene od nule bez pocetnog kapitala. Eto sto ti je Amerika i njihova demokratija.

(недеља, 21. јул 2019, 21:21) - anonymous [нерегистровани]

Odavno trebalo

Ionako se njegova stvarna vrednost meri samo u bombama po kvadratu.