Масовна хапшења на протесту руске опозиције због Голунова

Руска полиција ухапсила је више од 200 особа на протесту опозиције у Москви на коме су позвали на кажњавање полицајаца који су учествовали у наводном подметању доказа против новинара Ивана Голунова.

Полиција је изненада одбацила оптужбе против Голунова за наводну трговину дрогом и пустила га из притвора, после протеста присталица новинара који су тврдили да му је све намештено због извештавања.

Голунов (36), новинар познат по томе што је разоткривао корупцију међу московским званичницима, ухапшен је прошлог четвртка и оптужен за трговину дроге, што је он негирао.

Руски министар унутрашњих послова Владимир Колоколцев изјавио је да је у току интерна истрага о притварању истраживачког новинара Ивана Голунова прошле седмице и да је суспендовао полицијске службенике који су учествовали у томе.

Колоколцев је рекао да ће тражити од председника Владимира Путина да отпусти двојицу високорангираних генерала московске полиције због тог случаја.

Према руском закону, време и место протеста у који је укључена више од једне особе мора бити договорено са властима унапред.

"Око 1.200 људи учествовало је у неовлашћеном јавном догађају", рекао је портпарол полиције.

У ранијим извештајима је наведено да је међу ухапшенима и руски опозициони активиста Алексеј Наваљни.

Организатори данашњих догађаја су захтевали да преговарају с московским градским званичницима уживо, што су они одбили.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 12. јун 2019, 22:27) - anonymous [нерегистровани]

@Eh, sad

Ех, сад...ако живиш на западу (као ја), треба да знаш да не може да се протестује како се коме ћефне. Протест мора унапред да се пријави, рута кретања и време трајања одобрени и недао ти Бог да пробаш да скренеш са одобрене руте кретања, коњима улећу међу протестанте и бију па не мисле на Бога.
Шта то Руси другачије раде?

(среда, 12. јун 2019, 20:59) - anonymous [нерегистровани]

Eh, sad.

Nikakvi protesti nisu dozvoljeni ako nisu dogovoreni s vlašću!?
Pa onda to nisu protesti protiv vlasti već za vlast!
Nema svrhe.
U Rusiji, znači, ne sme da se protestuje protiv vlasti?
Vlast se koristi propagandom da su "svi protiv vlasti plaćenici"???
Strašno!

(среда, 12. јун 2019, 17:59) - anonymous [нерегистровани]

Navalna opozicija

Toj bajnoj "opoziciji" je svaki povod dobar, samo nebi li izrecitirali pod palicon maestra Navalnog. A zapad tu šaku ljudi prikazuje kao polovinu ruskog naroda koji se bori za "demokratiju". Naravno, malo zaboravljaju odakle im dolazi finansiranje. Nešto kao ovi naši srpski "milioni" al bolje finansirani. Mada im ne ide od ruke.