Поново хаос у Хонгконгу, полиција користи сузавац и гумене метке против демонстраната

Полиција је испалила гумене метке и сузавац на демонстранте у Хонгконгу где се љутња због новог закона о екстрадицији претворила у насиље. Демонстранти су блокирали путеве у околини зграда у којима су смештене институције власти а полицију су гађали циглама. На лице места су упућена и амбулантна кола.

Полицијски званичници кажу да полиција није имала избора неко да користи оружје како би зауставила демонстране. Осудили су насиље.

"Нема потребе да повређујете невине људе да бисте изразили мишљење", рекао је полицијски званичник.

Један млади демонстрант, који је носио црну маску и рукавице, рекао је за агенцију АФП да они неће отићи са улица док се не изборе за право.

Влада не одустаје од закона који би омогућо да осумњичени, по једноставнијој процедури буду послати у Кину и друге земље, да им се суди. Очекује се да закон буде усвојен у коначном гласању 20. јуна.

Ово је први пут да су гумени меци коришћени у Хонгконгу у последњих неколико деценија, наводи Би-Би-Си.

Протести су у почетку били мирни а хиљаде демонстраната су изашле на улице покушавајући да блокирају улице у приступ Владиним зградама.

Међутим, у среду су демонстрације ескалирале,

број коментара 6 Пошаљи коментар
(среда, 12. јун 2019, 20:28) - Воронцов [нерегистровани]

Вероватно још мисле да нису Кина

Сасвим очекивано ако су саставни део Кине онда важе и закони те државе, Истина некој области се може дати и већа аутономија али и не мора. Макар теоријски изгледа да неко локално правосуђе може лакше заштити неког локалног моћника ако прекрши закон него правосуђе на нивоу државе.

(среда, 12. јун 2019, 18:02) - anonymous [нерегистровани]

Hong Kong

Zapadni trn u kinesko oko. Izgubili ga, al ne daju se i pokušavaju i dalje da ga koriste kao platformu za napad na državu kojoj pripada po zakonu.Kineski pokušaj kompromisa izgleda ne pali...

(среда, 12. јун 2019, 16:43) - anonymous [нерегистровани]

Hong Kong

Gradjani Hong Konga imaju potpuno drugacije vidjenje demokratije i prava od zvanicnika kineske komunisticke partije. Nadam se da ce uspeti da se izbore za svoju viziju makar i nasilno ako takozvani komunisti nece da ragovaraju

(среда, 12. јун 2019, 14:03) - Огњен [нерегистровани]

Иза ових немира ...

као и иза свих насилних демонстрација стоји нека обавештајна служба, у овом случају се зна ко је до скоро управљао Хонг Конгом.

(среда, 12. јун 2019, 13:46) - Bisenija [нерегистровани]

OK

Nadam se da ce zakon biti usvojen i da ce Hong Kong brzo biti vracen u potpunosti u pravni sistem NR Kine, gde mu je i mesto.

(среда, 12. јун 2019, 13:35) - anonymous [нерегистровани]

Ovo i ne treba biti vijest

Kao sto na zapadu vise nisu vijest ''zuti prsluci'' ni stanje Asanza. Kina je dovoljno velika i mocna zemlja da se sama izbori sa ''demonstrantima'', bez mjesanja BBC-a i slicnih.