Нови сазив парламента, одраз подељености шпанског друштва

Рекордан број жена, највећи број посланика из редова социјалиста, али и први пут представници крајње деснице и каталонски сепаратисти који су дошли право из затвора, то је укратко нови сазив шпанског парламента.

Априлски избори потврдили су да је у Шпанији нестало традиционално двостраначје. Јесу социјалисти повећали заступљеност у парламенту, али актуелни премијер Педро Санчез нема већину.

Први пут од окончања војне владавине 1970-их, у парламенту је крајње десничарска партија Вокс, која се противи мултикултурализму, феминизму и неограниченој миграцији.

У посланичке клупе села су и петорица каталонских посланика - право из затвора. Суди им се за побуну, али им је врховни суд одобрио да положе заклетву, под будним оком полиције, а онда да се врате иза решетака. Нису их дочекали благонаклоно.

"Они који су напали државне институције и угрозили јединство земље, дошли су овде да понизе грађане Шпаније. Не смете то да дозволите. Захтевам то од вас", апеловао је лидер Грађанске партије Алберт Ривера.

"То не умањује поштовање устава. Мој је задатак да се у свакој прилици поштује Устав, закони, али и покаже поштовање према другима", нагласила је председница Парламента Меричел Батет.

Овај сазив шпанског парламента показује подељеност и различитост у друштву, оцењују аналитичари.

Од 350 посланика, 164 су жене, на челу Парламента је жена. Тако је Шпанија постала европска земља с највише посланица и престигла Шведску и Финску.

број коментара 0 Пошаљи коментар