Путин са Меркел и Макроном о Украјини, Сирији и Ирану

Руски председник Владимир Путин разговарао је са немачком канцеларком Ангелом Меркел и француским председником Емануелом Макроном о кризи у Украјини, Ирану, Сирији, парламентарној скупштини Савета Европе, СБ УН.

Путин је у телефонском разговору са Меркел и Макроном рекао да је био збуњен одбијањем одређених земаља да на седници Савета безбедности УН дискутују о украјинском закону о језику који крши украјински језик, спораузум из Минска и међународну обавезу Кијева да штити језике националних мањина, преноси Тас.

Руски председник им је скренуо пажњу да је закон који је недавно усвојила украјинска влада дискриминаторски.

Путин, Меркел и Макрон разговарали су и о решавању ситуације са руском делегацијом која нема право гласа у Парламентарној скупштини савета Европе, и том приликом Путин је изразио наду да ће, будући да је Француска преузела председавање том организацијом, права руске делегације бити обновљена.

Троје државника је разговарало и о ситуацији у Сирији, пре свега о кршењу примирја у Идлибу, а Путин их је информисао о заједничким напорима Русије и Турске да стабилизују ситуацију на северозападу те земље, заштите цивиле и неутрализују претње терориста.

Једна од тема разговора била је и ситуација у Украјини након избора Зеленског за председника.

"Разговарали су о ситуацији у Украјини, обзиром на пропалу политику
администрације Петра Порошенка и промену државног руководства у Украјини", наводи се у саопштењу.

Како се наводи, Путин је током разговора још једном поновио да је приоритет спровођење закона о посебном статусу за одређена подрућја региона Доњецк и Луганск.

Путин, Меркел и Макрон разговарали су и о Ирану и сложили се да треба да остану посвећени трговинско-економској сарадњи са том земљом.

Они су се сложили и да треба очувати нуклеарни споразум, оценивши да је он кључни фактор за очување међународне стабилности и безбедности.

број коментара 0 Пошаљи коментар