Потписан закон о употреби искључиво украјинског језика

Украјински председник Петро Порошенко потписао је закон који осигурава искључиву употребу украјинског језика у свим друштвеним сферама, а свечаност потписивања преносиле су све националне телевизије у Украјини.

"Ја данас, као председник Петро Порошенко, имам највећу част и јединствену прилику да потпишем Закон о искључивом коришћењу украјинског језика као државног језика", рекао је украјински председник на свечаној церемонији, преноси Тас.

Додао је и да поменути закон "уједињује нацију" и да су Украјинци чекали на ово "много година", као и да "закон не утиче на употребу ниједног језика националних мањина које живе у Украјини, јер он није о томе".

Скупштина Украјине је одобрила 24. априла Закон о државном језику, па је претходно у сали Врховне раде Украјине потписан од стране председника парламента Андреја Парубија.

Усвојени Закон о државном језику подразумева употребу искључиво украјинског језика практично у свим областима живота: у органима државне власти, школама, образовним установама и болницама, продавницама и кафићима, судовима, војсци, полицији, током предизборне кампање или референдума.

Закон прави изузетак за енглески и друге језике Европске уније. 

Према речима шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова, то значи да је једини предмет напада руски језик којим говори огромна већина грађана Украјине, пренео је Спутњик.

Спровођење овог закона биће контролисано од стране "инспекције за језик". Њима ће бити дозвољено да присуствују било којим састанцима државних агенција, моћи ће да имају увид у документа цивилних организација и политичких партија, као и да изричу казне.

Шеф парламентарне странке "Опозициони блок" Алекандар Вилкул раније је најавио да су они већ прикупили потребан број потписа посланика за упућивање на оцену уставности овог закона пред Уставном судом Украјине, наводи агенција.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(четвртак, 16. мај 2019, 06:46) - anonymous [нерегистровани]

Pa to nije problem

Zakona napisaše više nego stari zavet. Jedino se nikakvi zakon tamo odavno više ne poštuje, pa ne vidim zašto bi i ovaj. Zabijaju sami sebi jeksere u stopala, nek im nazdravlje. Imamo i mi odavno primer "komšija" koji su izumeli okolokućno blatobrćkalo samo da nebi rekli svinja i dokazali da su nešto drugo...

(среда, 15. мај 2019, 22:24) - anonymous [нерегистровани]

Ima savetnike

Drugo nisam nista ni ocekuvao. Tako je bilo i za crkvu pravoslavnu da se odvoji od ruske pravoslavne crkve. Ovo ne dolazi iz Ukraine nego iz SAD.

(среда, 15. мај 2019, 21:27) - Воронцов [нерегистровани]

Шта ће сруго радити него провоцирати народ у Украјини ?

И шта ће тиме постићи ? Сигурно је да неће постићи ни љубав ни јединство ни патриотска осећања према држави Украјини огромног дела народа којем украјински није матерњи језик. И онако имају превише економских проблема и још им наметну такве ствари као што је језик па ће се људи све више селити из Украјине и биће их све мање и мање.

(среда, 15. мај 2019, 20:40) - anonymous [нерегистровани]

Posle

ce djavo da vam bude kriv kad ce se 50% teritorija odcepiti od Ukraine zbog jezika

(среда, 15. мај 2019, 19:12) - FORum LIvii [нерегистровани]

putuj Igumane

U cajtnotu , Porosenko je doneo vise zakona , ukaza , dekreta , postavljenje , razresenja i odluka nego za godinu dana pre .
Valjda ce ostaviti nesto da i novi Predsednik uradi.
Samo da Porosenko ne objavi rat Rusiji sto je zeleo i najavljivao a nije stigao.