Чавушоглу: Нема говора о одлагању куповине С-400

Шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу негирао је да Турска одлаже куповину руског противракетног система С-400 због напетих односа са САД.

Чавушоглу је рекао да се "у овом тренутку не доводи у питање никакво одлагање или обустављање", пренео је АП.

Турски министар је поновио да је набавка система направљеног у Русији "готова ствар".

Чавушоглу је рекао да су Турска и САД разговарали о предлогу Турске за оснивањем заједничке комисије, која би разматрала могуће ризике С-400 по амерички програм Ф-35.

Блумберг је раније објавио да Турска разматра захтев САД да одложи набавку руског противракетног система С-400 до 2020. године.

Како је навео, администрација председника САД Доналда Трампа је прошле недеље затражила од Анкаре одлагање пријема С-400, који, према договору, треба да буде испоручен у јулу.

САД тврде да је руски противракетни систем дизајниран да обара америчке и савезничке авионе, укључујући и Ф-35, у чијој изради помажу и турски произвођачи.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 16. мај 2019, 06:49) - anonymous [нерегистровани]

A ja samo čekam

Sedim, gledam i čekam kad će ameri konačno da stvarno preteraju sa šalom pa da im turci pozatvaraju baze. Onda da vidiš kuku lele...

(среда, 15. мај 2019, 21:13) - Воронцов [нерегистровани]

Турска је суверена држава

Не мора ми се допадати све оно што чине али мислим да је реалност таква да је Турска суверена држава и да самостално доноси одлуге ( и поред тога што је уНАТО савезу што делом умањује војни суверенитет). Зато би свако одуговлачење са испуњењем већ преузетих обавеза као што је ова куповина значило да им је суверенитет ограничен и да морају слушати САД. Зато Турска такве уцене од стране САД неће прихватити јер би то за њих значили да им је суверенитет ограничен и да не могу самостално доносути одлуке.

(среда, 15. мај 2019, 18:12) - anonymous [нерегистровани]

Ko sto rece deda iz ORLOVI RANO LETE

NEMA RATA BEZ TURAKA