Кинески медији о сусрету Вучића и Сија

Кинеска агенција Синхуа пренела је вест о сусрету председника Србије и Кине Александра Вучића и Си Ђинпинга у Пекингу, у оквиру другог форума "Појас и пут".

Агенција Синхуа је навела да је Си рекао да билатерална сарадња Кине и Србије у различитим областима полако напредује од успостављања стратешког партнерства 2016. године.

Осим тога, појачано је и узајамно политичко поверење и обе стране су чврсто подржавале суштинске интересе партнера.

Вест Синхуе о сусрету Вучића и Сија пренели су водећи кинески медији као што су Чајна дејли, Глобал тајмс, кинески Пипл и Кинески радио интернационал.

Синхуа је навела речи кинеског преседника о важној позицији Србије у оквирима иницијативе "Појас и пут", као и међусобном односу двеју земаља.

"Обе стране треба да унапреде међуљудске и културне размене и узајамно учење, побољшају везе међу људима, ојачају међународну сарадњу у мултилатералним областима, заједнички подрже мултилатерализам и промовишу светски мир и развој", изјавио је Си.

Председник Вучић саопштио је да Србија чврсто подржава и активно учествује у сарадњи у оквиру иницијативе "Појас и пут", која доноси корист људима у Србији и остатку света.

Главни пројекти изграђени уз помоћ Кине увелико су промовисали економски развој Србије.

Двојица председника су након састанка заједно сведочили потписивању докумената о билатералној сарадњи у оквиру заједничке изградње "Појаса и пута".

У дану када су се сусрели председници и отворена конференција "Појас и пут", на кинеској телевизији емитован је филм о "Железари Смедерево".

Државна телевизија Си-Си-Ти-Ви је емитовала је овај прилог као пример успешне кинеске инвестиције у Србији, за коју је данас Вучић и у Пекингу рекао колико је она била важна за српску привреду и била спас за Смедерево и људе у овом граду.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 26. апр 2019, 07:31) - anonymousdragojlo [нерегистровани]

Dragojlo

Kina je svetska sila , imaju dobru ekonomsku politiku I od njih mozemo dosta da naucimo I dobijemo .

(четвртак, 25. апр 2019, 16:41) - Petra [нерегистровани]

prijatelji

Trebamo cuvati prijateljstvo sa Kinom. Pored toga sto su dobri poslovni partneri , oni su jedni od vodecih ekonomskih sila u svetu.