Ко су бомбаши-самоубице из Шри Ланке

Након што је такозвана Исламска држава преузела одговорност за масакр у Шри Ланки, полиција је потврдила да је у нападима учествовало девет бомбаша-самоубица, од којих је осам идентификовано.

Међу њима је једна жена, један бомбаш је студирао у Британији, а двојица су синови највећег трговца зачинима у Коломбу Мухамеда Ибрахима.

До сада је ухапшено више од 60 људи. Број погинулих порастао је на 359.

Председник Шри Ланке Маитрипала Сирисена најавио је јуче смене на челу Министарства одбране и безбедносних служби због неспречавања напада.

Неколико сати пре серије бомбашких удара, највиши званичници обавештајних служби Шри Ланке добили су информације о нападу исламиста, рекли су извори блиски истрази.

Такозвана Исламска држава објавила је фотографију на којој су седморица бомбаша самоубица, маскирани, док је лице идејног творца напада Захрана Хашима непокривено.

Ипак, у позадини већине напада су терористи локалне екстремистичке групе. Премијер Ранил Викремесинге тврди да и даље постоји претња, јер су људи са експлозивом у бекству.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(четвртак, 25. апр 2019, 11:56) - anonymous [нерегистровани]

@Запитаност

Разумем ја вас али устаљен профил терористе је особа са мало или никако образовања из неке забити, религиозно затуцана испраног мозга, која није видела света...У овом случају су самоубице академски образовани људи у Британији и Аустралији, поред осталог, из најимућнијих и виђенијих породица у Сри Ланки.Иначе ово нису урадили само екстремисти из Сри Ланке. Сри Ланка је изабрана као најлакша мета, тув “Софт Таргет”.Ово је планирано и уигравамо месецима, све је професионално урађено и синхронизовано, врло софистицирано са експлозивом и опремом својственој професионалној војсци, другим речима организовано споља.

(четвртак, 25. апр 2019, 11:48) - anonymous [нерегистровани]

Heraklit

Bombasi samoubice - visoko obrazovani.
Heraklit kaze: Puno znanja ne uci pameti.

(четвртак, 25. апр 2019, 11:34) - anonymous [нерегистровани]

Teroristi imaju samo jednu ideologiju bez obzira na obrazovanje

Nije trebalo sklapati mir sa njima, niti ih stavljati na vazna radna mesta. Ko je sprecio da upozorenje dodje do vrhovne vlasti?

(четвртак, 25. апр 2019, 11:29) - anonymous [нерегистровани]

Tako je kad se sklopi nasilan mir...

...sa teroristima!

(четвртак, 25. апр 2019, 11:11) - anonymous [нерегистровани]

Запитаност

Шокантни догађаји који излазе изван оквира једноставног коментарисања, питање је да ли су најбогатији истовремено и најпаметнији. Светски стандарди у образовању су још увек у повоју иако постоје неке мере - минималне по ефекту, али врло захтевне при проучавању - да се изађе на крај са девијацијама просвећености, које како видимо могу да имају најтрагичније размере. Ипак се ту ради о једној конфликтној ситуацији где решење изгледа као крај свим патњама и неправди са ултимативним покушајем да се скрене пажња и казна.
Крајња конфузија и крајњи фундаментализам као да се некако условљавају.
У старом Риму је то била Арена, која је требала да шокира публику - изгледа да нисмо достигли крајњи апсурд.

(четвртак, 25. апр 2019, 09:51) - anonymous [нерегистровани]

Жена самоубица

Да допунимо вест, било је осам самоубица који су себе разнели у црквама и елитним хотелима.
Жена самоубица је била жена од једног од два брата самоубица која се разнела у својој кући (огромна кућа у елитном делу Коломба) са своје двоје деце и троје полицајаца који су дошли да изврше претрес после самоубилачких напада и била је у другом стању. Колико је та свест помрачена да убијеш своју децу и нерођено дете?!
Најтрагичније и несхватљиво је што су готови све самоубице биле врло образоване и из више класе и што у Сри Ланки муслимани просперију и апсолутно су равноправни иако чине 10% становништва (толико има и хришћана), остало су будисти.