Жути прслуци огорчени због донација за Нотр Дам

За многе од "жутих прслука" жаљење због пожара у катедрали Нотр Дам брзо је уступило место бесу. Видите све те милионе како се гомилају, након што сте провели пет месеци на улицама у борби против социјалне и фискалне неправде, изјавила је једна од оснивачица покрета.

Неки од активиста, чији насилни протести против неједнакости већ месецима потресају Француску, рекли су да су плакали пред својим телевизорима док су у понедељак вече гледали како готичко архитектонско ремек-дело гута пламен, а неки су, упркос тешкој финансијској ситуацији у којој се налазе, дали мале донације, преноси АП.

Они су се, међутим, такође осетили као да их француски председник Емануел Макрон не чује, будући да се обратио нацији да говори о пожару, уместо да изнесе свој одговор на социјалну кризу која је подстакла њихове протесте који трају од новембра прошле године.

Како пише АП, њихово огорчење је још више порасло када су, за само неколико сати, милијардери обећали стотине милиона евра како би обновили оштећену катедралу, док њихови захтеви у дугогодишњој борби с француском владом остају неуслишени.

"Видите све те милионе како се гомилају, након што сте провели пет месеци на улицама у борби против социјалне и фискалне неправде. То ми слама срце", изјавила је Ингрид Левавасе, једна од оснивачица покрета, за АП уочи још једне рунде планираних протеста данас широм Француске.

Министар унутрашњих послова Кристоф Кастане изјавио је да ће 60.000 полицајаца бити мобилисано данас широм Француске, а демонстрације у близини Нотр Дама биће забрањене јер очекује да ће неки протести постати насилни.

"Жути прслуци" ће показати своју љутњу јер је за четири дана прикупљена милијарда за камење, а за сиротињу ништа, написао је Пјер Дерије на Фејсбук страници групе "Жути прслуци" са седиштем у Монпељеу, на југу Француске.

Пожар који је избио у понедељак у Богородичиној цркви у Паризу уништио је кровну конструкцију ове катедрале. Ипак, очувана је структура цркве, као и два торња. Сачуване су и бронзане статуе које су раније биле изнете из Нотр Дама због реконструкције, као и свете реликвије. Оргуље су нетакнуте, као и неки од вредних витража.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 20. апр 2019, 14:10) - anonymous [нерегистровани]

Realno stanje

Bogatasi se utrkuju da doniraju mllione za katedralu koja je inace osigurana.
Isti zive sve luksuznije i neki vrede vise od bruto nacionalnih dohodaka mnogih drazava zajedno...
A obican svet sve siromasniji.
To se zove savremeno robovlasnistvo