Убијен новинар на Филипинима

Два мушкарца на мотоциклу убила су филипинског радио водитеља. То је друго убиство новинара ове године у тој земљи. Филипини су на шестом месту на листи најопаснијих држава, коју је начинио њујоршки Комитет за заштиту новинара. Од 2001. године убијено је 57 новинара.

Роберт "Берт" Сисон је убијен, а његова ћерка, такође новинар, је рањена, када су их, на путу кући, пресрела двојица још неидентификованих мотоциклиста и отворила ватру на аутомобил у којем су се возили, јавила је филипинска агенција ПНА.

Укупно, Сисона је, у разне делове тела, погодило чак девет метака, од чега је одмах умро.

Иако још нема назнака о мотивима напада на новинара локалног радија, филипинске власти сматрају да постоји могућност да је убиство повезано са недавном серијом извештаја о трговини кокосовим дрветом и начином на који послују тамошњи авиопревозници.

У Сисона је испаљено девет метака, а једна од ћерки је рањена у руку, рекао је званичник полиције у филипинском граду Сариаја Фидел Посадас.

Сисон (60) је био домаћин музичког програма и водитељ на локалној радио станици, а писао је колумне и за комунистичке дневне новине.

Извештавањем о трговини дрогом, кладионицама и другим нелегалним активностима, филипински новинари често ризикују своје животе.

Од када је председница Глориа Мацапагал Аројо дошла на власт 2001. године, убијено је 57 новинара.

Због критика да није заштитила стотине убијених новинара и левичарских активиста, филипинска влада је обећала да ће ухватити убице новинара, али за сада ниједан случај није завршио на суду.   

број коментара 0 Пошаљи коментар