Влада Величковић: Непажња узрок пожара у Нотр Даму

Сликар, професор и академик Владимир Величковић, који је у тренутку пожара пролазио поред Нотр Дама, сматра да је чудно што никога у том тренутку није било да обезбеђује катедралу.

Влада Величковић за Радио Београд прича да је био запрепашћен кад је видео пожар.

Дим је, каже, био невероватан. "Неке чудне сиве боје, окерасте, нешто што је дало утисак горења дрвене конструкције у пламену", прича Величковић.

Сматра да је пожар могао да се спречи.

"Чудно је што никога у том тренутку није било да обезбеђује катедралу. Требало је да постоје две-три особе које би непрекидно дежурале и надгледале радове. У питању је непажња. У 12. веку катедрала је рађена са дрвеним конструкцијама, врло, врло осетљива материја", оценио је Величковић за Радио Београд.

Сликар на путу до свог атељеа свакодневно пролази поред Нотр Дама. "Сваки пут бацим поглед на катедралу, она је део моје свакодневице", каже Величковић.

Штета је, каже, огромна. Сматра да ће године протећи док се не обнови.

"Такозвана стрела која је изгорела, флешка како га они зову, пала је и преполовила се пред очима целог света. Сад је све у рукама стручњака, архитеката, конзерватора, у њихову способност имам поверења, тим пре што је то део националног блага и што је Нотр Дам један од најпосећенијих споменика, можда и више од Ајфелове куле", истиче Величковић.

Очекује да градске власти ураде све да би се катедрала обновила.

Подсећа да су се већ јавили локални милијардери да помогну обнову.

"Један од њих је чувени Бернар Арно, који је власник многих модних компанија, већ је извадио 300 милиона... Наравно, и њему и осталима ће се одбити од пореза, али то је свакако леп знак солидарности и патриотизма", сматра сликар.

Срећом, наводи академик Величковић, све што је било уметничке вредности у унутрашњости катедрале – слике, трнов венац и остало је спасено и сачувано, као и два дела фасаде.

"Нажалост, ово што је било позади и витражи који су попуцали од топлоте окрњени су и уништени. Живећемо годинама са Нотр Дамом под скелама", каже Величковић.

Напомиње да је око Нотр Дама и даље велика гужва. Тај део града је блокиран, а свуда около је гужва.

"Све што је трагично привлачи пажњу. Они су велики католици, нормално је да су певали, палили свеће, све то спада у верски ритуал коме су они јако привржени", рекао је Величковић за Радио Београд.

број коментара 0 Пошаљи коментар